SPORNO FINANCIRANJE?

Janšev podmladek nad Niko Kovač, odgovor Inštituta 8. marec pa: Kako smo jih naveličani!

Očitajo jim, da so iz tujine dobili 30.000 evrov, a v Inštitutu 8. marec to zavračajo in pojasnjujejo, da so sredstva prejeli skoraj leto dni po zaključku referendumske kampanje o zakonu o vodah.
Fotografija: Nika Kovač, inštitut 8.marec. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Nika Kovač, inštitut 8.marec. FOTO: Črt Piksi

Podmladek SDS je na pristojne organe podal prijavo zoper Inštitut 8. marec. Očitajo jim kršenje pravil referendumske kampanje o zakonu o vodah, ko naj bi od tuje fundacije Guerrilla Foundation prejeli 30.000 evrov. 

V podmladku SDS, Slovenski demokratski mladini (SDM), so prepričani, da je Inštitut 8. marec kot organizator volilne kampanje pred referendumom o zakonu o vodah leta 2021 kršil referendumsko zakonodajo.

SDM: gre za organizacijo, ki spodbuja skrajno leve aktiviste

Očitajo jim nezakonito financiranje iz tujine, saj da so od fundacije Guerrila Foundation prejeli finančna sredstva v višini 30.000 evrov in jih nakazali na transakcijski račun za volilno kampanjo. Skladno z zakonom o volilni in referendumski kampanji je namreč prepovedano pridobivanje sredstev za volilno kampanjo od tujih fizičnih in pravnih oseb. Zato so v SDM na pristojne organe, policijo in računsko sodišče, podali prijavo zoper inštitut, je sporočil podpredsednik SDM Nejc Brence.

Ta je omenjeno fundacijo označil za »organizacijo, ki s svojimi sredstvi spodbuja skrajno leve aktiviste«. Po njegovih navedbah je s spletne strani fundacije jasno razvidno, da se je Inštitut 8. marec na razpis za dodelitev finančnih sredstev prijavil z namenom izvajanja kampanj, iz poročila pa da je jasno razvidno, da je bil del kampanje financiran s pomočjo pridobljenih sredstev.

image_alt
Nika Kovač sredi noči sporočila svojo odločitev

S spletne strani fundacije je sicer razvidno sodelovanje z Inštitutom 8. marec, med področji njihovega delovanja pa sta izpostavljeni tako kampanja Samo ja pomeni ja kot tudi kampanja pred referendumom o vodah. Poročilo o dodeljenih finančnih sredstvih, na katerega se sklicujejo v SDM, pa nobene od kampanj konkretno ne omenja.

Kovačeva vse zavrača, po njenem gre za poskus utišanja

Direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač je vse očitke SDM zavrnila. »Referendumska kampanja za čisto in pitno vodo je v večini finančno potekala prek Ekokroga, ki je zbiral donacije ljudi, inštitut je takrat za celotno referendumsko kampanjo porabil okoli 3000 evrov, je pojasnila Kovačeva. S fundacijo Guerilla Foundation pa so v inštitutu po njenih besedah začeli sodelovati leta 2022, omenjena finančna sredstva so prejeli aprila istega leta, torej skoraj leto dni po zaključku referendumske kampanje o vodah.

V manevru SDM sicer Kovač vidi poskus utišanja. »V tem času bi se pa lahko naučili, da to ne vpliva na popolnoma nič, da mi ne bomo utihnili, samo naši odvetniki bodo imeli še malo več dela zaradi tega, ker že preverjamo, če lahko proti njim zaradi laži vložimo tožbo,« je dejala. V inštitutu pa so pristojnim institucijam tudi pripravljeni posredovati vso potrebno dokumentacijo o financiranju referendumske kampanje in prejetih sredstvih od Guerilla Foundation.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije