Janša: Tega dodatka pri aprilskem izplačilu ne bo

Minister za javno upravo pojasnil izplačevanje dodatkov v času epidemije.
Fotografija: FOTO: RTV Slovenija, zaslonski posnetek
Odpri galerijo
FOTO: RTV Slovenija, zaslonski posnetek

Sredstva za dodatke zaposlenim v javnem sektorju zaradi izpostavljenosti in obremenjenosti pri obvladovanju epidemije covida-19 bo v celoti zagotovila država, je zatrdil minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Pojasnil je, da bodo o tem, kdo in koliko dodatka dobi, odločali predstojniki, da pa si želi čim bolj enotne prakse dodeljevanja dodatka.

Zagotovili financiranje iz proračuna

Kot je na novinarski konferenci spomnil minister, bodo lahko zaposleni v skladu s sprejetim protikoronskim zakonom prejeli dodatek za nevarnost in posebne obremenitve pri delu v času epidemije covida-19 v višini največ 100-odstotkov urne postavke, pri čemer bo predstojnik upošteval posameznikovo izpostavljenost in obseg dela. Ob tem je spomnil na še en dodatek za delo v rizičnih razmerah, ki je v višini 65 odstotkov določen v kolektivni pogodbi za javni sektor. Ker kolektivna pogodba tega dodatka ne ureja podrobno, so na ministrstvu podali pobudo za razlago te določbe na komisijo za razlago kolektivne pogodbe. Tudi za ta dodatek pa so zagotovili financiranje iz proračuna, je poudaril.

Preberite: To so nove novice o koronavirusu, poročajo o novih smrtnih primerih (V ŽIVO)

To je po njegovih navedbah izjemno pomembno zlasti za javne zavode s področja zdravstva in socialnega varstva, saj ti izplačila tega dodatka ne bi mogli zagotoviti iz lastnih sredstev. Koliko sredstev bodo javnim zavodom za to namenili, po njegovih navedbah še ni mogoče pojasniti, saj je to odvisno tudi od informacij s terena, ki jih še zbirajo.

Na vprašanje, ali bodo dodatek za obremenjenost prejeli tudi ministri, pa je Koritnik danes ponovil, da zakon omogoča podlago za vse, predstojnik pa je odgovoren, kateri od zaposlenih ta dodatek prejme.

Oglasil se je Janez Janša

Na vladnem twitter profilu so medtem objavili tudi izjavo predsednika vlade Janeza Janše, ki je že ob sprejemanju protikoronskega zakona v državnem zboru pojasnil, da je bilo za vlado pomembno, da bi ujeli rok aprilskega izplačila plač zdravstvu, a da tega dodatka pri aprilskem izplačilu zaradi vseh postopkov ne bo mogoče izplačati. Zagotovil pa je, da bodo dodatke izplačali za nazaj.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije