TRIJE REFERENDUMI ŽE JESENI

Grims, Jerajeva in Černač stopili pred medije: SDS je prebil zvočni zid (VIDEO)

Koalicija se nagiba k temu, da bi bili trije referendumi hkrati z drugim krogom predsedniških volitev, 13. novembra.
Fotografija: Tiskovna konferenca. FOTO: Posnetek zaslona
Odpri galerijo
Tiskovna konferenca. FOTO: Posnetek zaslona

Stranka SDS je zbrala dovolj podpisov za zahteve za tri referendume, in sicer o predlogih sprememb zakona o vladi, novele zakona o RTVS in sprememb zakona o dolgotrajni oskrbi. To je prvak SDS Janez Janša sporočil na twitterju. Za vsakega od referendumov so zbrali več kot 50.000 podpisov. »Daleč največja podpora neposredni demokraciji doslej.«

Podrobnosti so v stranki pojasnili na današnji novinarski konferenci. Kot je zapisal Janša, so skupaj zbrali 157.138 overjenih podpisov na upravnih enotah. Za referendum o predlogu sprememb zakona o dolgotrajni oskrbi so po njegovih navedbah zbrali 52.182 podpisov, za referendum o predlogu sprememb zakona o vladi 52.280, za referendum o noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) pa 52.669 podpisov.

Na novinarski konferenci poslanske skupine SDS, so poslanci Zvone Černač, Branko Grims in Alenka Jeraj spregovorili o številu zbranih podpisov za tri zakonodajne referendume. ​Grims je povedal, da je stranka SDS s številom zbranih podpisov prebila zvočni zid. Ob tem se je zahvalil vsem ljudem, ki so si vzeli čas, prepotovali veliko kilometrov in oddali svoj podpis podpore trem referendumskim pobudam. »To je število, ki si zasluži vse spoštovanje. Tega si zaslužijo tudi vsi, so oddali svoj podpis. Gre za zgodovinski dosežek, ki je zagotovo na neki način prelomen trenutek v današnji slovenski politiki.«

Tudi Alenka Jeraj je izrazila zadovoljstvo, da jim je uspelo zbrati zadostno število podpisov. »Veseli smo, da so ljudje prepoznali, da so predlagani zakoni slabi in so oddali svoj podpis za razpis referendumov,« je povedala in ob tem dodala, da so se na terenu sicer ubadali z nekaterimi težavami pri delovanju krajevnih uradov, a da so uradniki svoje delo v večini primerov opravili profesionalno.

Kot je še povedal Grims si bodo prizadevali, da bodo referendumi izpeljani soočasno z enimi od volitev, ki jih pričakujem v letošnjem letu.

Trije referendumi?

V SDS so sicer zbiranje podpisov za razpis zakonodajnih referendumov začeli 1. septembra, 35-dnevni rok pa se je iztekel v sredo. Natančnega števila zbranih podpisov v času, ko so te zbirali, stranka ni razkrivala.

Po izteku 35-dnevnega roka za zbiranje podpisov ima sicer pobudnik referenduma sedem dni za vložitev s podpisi podprte zahteve v DZ. Če je ta popolna, ima nato še DZ sedem dni časa, da z odlokom razpiše referendum. Od dneva razpisa referenduma do dneva glasovanja skladno z referendumsko zakonodajo ne sme preteči manj kakor 30 dni in ne več kakor leto dni. Določitev dneva glasovanja, do katerega preteče več kot 45 dni od dneva razpisa referenduma, sprejme državni zbor z dvotretjinsko večino navzočih poslancev.

Doslej je v zgodovini samostojne države potekalo 20 zakonodajnih referendumov, zadnji julija lani, in sicer o zakonu o vodah. Kot kaže, pa se v letošnji, z volitvami obarvani jeseni, obetajo še trije.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas