Janša sporoča, da se trenutno lahko zanesemo le nase

Zaposlenim na RTVS je napisal, da zaslužijo boljše vodstvo.
Fotografija: Janša je zagotovil, da bomo zmogli. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Janša je zagotovil, da bomo zmogli. FOTO: Leon Vidic, Delo

»Spoštovani! Pandemija koronavirusa je spremenila svet. Upamo in verjamemo, da ne za dolgo,« je zvečer prek twitterja prebivalce Slovenije nagovoril premier Janez Janša.

»Danes Evropa izgleda kot v srednjem veku, mesta v strahu pred kugo, z obzidji in mitnicami na vsakem koraku. Le interneta niso imeli. Trenutno se lahko zanesemo le nase in na to, kar lahko sami proizvedemo, pridelamo in zberemo iz lastnih zalog,« je zapisal in dodal, da vlada poskuša urejati zamaške v tovornem prometu in trgovini, da so težave celo z vrnitvijo naših državljanov iz drugih evropskih prestolnic. »Vendar bomo zmogli. Nenazadnje, ob razpadu SFRJ smo imeli vojno, zaprte meje, izgubo 80 odstotkov trga. A smo se hitro pobrali in začeli pospešeno loviti zaostanek za razvitim svetom. Uspeli smo, ker smo v kritičnem času imeli dovolj potrpljenja, enotnosti, znanja, modrosti in poguma. Tako bo tudi zdaj. Hvala vam za pogum,« je zaključil.
 
Preberite tudi:
V ŽIVO: Namesto na občine omejitev gibanja na pokrajine? (VIDEO)

Janša je pred tem sporočil, da je vlada oblikovala strokovno skupino za pomoč ministrstvom pri oblikovanju prvega zakonskega paketa, ki jo bo vodil Matej Lahovnik. Skupina se bo prioritetno ukvarjala s hitro finančno pomočjo prebivalstvu za preprečitev in blažitev posledic epidemije. Eden izmed ukrepov, ki jih je napovedal premier, je znižanje plač funkcionarjem za 30 odstotkov, nagrajevanje zaposlenih v kritičnih dejavnostih, poskrbeli pa naj bi tudi za upokojence in najbolj ranljive socialne skupine prebivalstva s kriznim dodatkom za čas trajanja epidemije.
 
Preberite tudi:
Plače bodo znižali sebi, Pahorju, županom, poslancem in tudi sodnikom
 

Napovedal zamenjavo vodstva RTV Slovenija?

Janša, ki se je včeraj obregnil ob poročanje RTV Slovenija, ponovno namenil nekaj tvitov nacionalki. »Zresnite se. Ste pravočasno obveščali Slovenijo o nevarnosti koronavirusa? O ukrepih, ki so jih za zajezitev epidemije sprejemali v Tajvanu, na Japonskem, v Južni Koreji? Kaj so delali vaši dopisniki? 2300 zaposlenih, skoraj več kot ima Slovenska vojska vojakov? Poglejte svet okoli sebe. Naštejte države, ki imajo dva milijona prebivalcev in nacionalno RTV hišo z 2.300 zaposlenimi?? Poiščite eno, kjer nacionalka v času boja proti epidemiji zganja takšno pritlehno politikantstvo kot del uredništva RTV Slovenija,« je zapisal. Nato pa dodal še: »Vsa čast izjemam med novinarji in tisti manjšini, ki si zasluži svojo plačo, še posebej vam, ki v teh dneh korektno in požrtvovalno obveščate gledalce RTV Slovenija. A zaslužite si boljše vodstvo.«

Pred tem je generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc za Radio Slovenija poudaril, da javni servis ravno v teh časih izkazuje sposobnost natančnega in celovitega informiranja na vseh svojih programih. »RTV Slovenija ne laže, če objavlja novica in odmeve, ki komu niso všeč. To samo kaže, da smo sposobni prispevati svoj delež k demokratičnosti družbe. Brez tega ni demokracije. Če nam bo kdaj spodrsnilo in naše sporočilo ne bo resnično, ga bomo vedno na ustrezen način korigirali,« je zagotovil Kadunc.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije