O DOHODNINI

Janša se je razburil: So proti višjim plačam, a ne vedo, zakaj

Burna razprava o mini davčni reformi tudi na družbenih omrežjih.
Fotografija: Janez Janša. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

V parlamentu je predlog novele zakona o dohodnini, ki med drugim prinaša zvišanje splošne olajšave in razbremenitev dohodkov iz kapitala. Poslanci koalicije ugotavljajo, da se bodo neto prihodki državljanov zvišali, opoziciji pa se zdijo predlagane spremembe nevarne za vzdržnost javnih financ.

Finančni minister Andrej Šircelj, kot poroča STA, opozarja, da z zvišanjem splošne olajšave tisti prihodki, ki so nujno potrebni za življenje, ne bodo več obdavčeni. »Gre za moralno in etično vprašanje, ali država obdavčuje dohodke, ki so nujni za preživetje,« je dejal. Kot obljubljajo v koaliciji, bi zvišali davčno olajšavo, neto prihodki ljudi pa bi se zato zvišali.

V opoziciji ugotavljajo, da predlagane spremembe pri dohodnini le navidez dajejo vsem, vendar največ ugodnosti ponujajo tistim, ki že sicer zaslužijo največ. Seniorska olajšava bi resnično spremembo pomenila le za tistih 21.000 upokojencev s pokojninami nad 1.500 evrov. Kritizirajo tudi znižanje stopnje davka v najvišjem, petem dohodninskem razredu s 50 odstotkov na 45 ter neobdavčenje božičnice za direktorje. Noveli nasprotujejo tudi zaradi njenega učinka na prihodke občin.

Noveli zakona o dohodnini nasprotujejo tudi v Zvezi svobodnih sindikatov. Njena predsednica Lidija Jerkič je o tem spregovorila v eni izmed oddaj nacionalnega radia, pri tem pa se nekoliko nerodno izrazila. Na njeno izjavo, ki je vzeta iz konteksta, se navezuje premier Janez Janša v svojem tvitu, ki se glasi: »Neverjetno!!! So proti višjim plačam delavcev, ne znajo pa razložiti, zakaj.« Jerkičeva je to res izrekla, vendar je poudarila tudi besedo preprosto. Celotna izjava se torej glasi: »Ne znam razložiti ljudem, zakaj nismo zelo navdušeni nad spremembo, ki prinaša večji neto prejemek. Ne znam preprosto razložiti.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije