KAOTIČNE PRIPRAVE NA ZAČETEK

Na ministrstvu si želijo začetek pouka po modelu B (VIDEO)

Orehovec: Vse zaposlene v šolstvu in izobraževanju pozivam, da se cepijo. Kdor se ne bo, bo podvržen samotestiranju.
Fotografija: Sekretar Orehovec je predstavil stališče ministrstva. FOTO: Zaslonski Posnetek/sta
Odpri galerijo
Sekretar Orehovec je predstavil stališče ministrstva. FOTO: Zaslonski Posnetek/sta

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport  je popoldan sporočilo nekaj ključnih informacij o začetku novega šolskega leta. Pred medije je stopil državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec.

»Želimo si, da bi se šolsko leto začelo po modelu B, tako kot se je prejšnje tudi končalo, kar pomeni, da bi bili vsi otroci v šolah. Tudi če se bo stanje poslabšalo, bomo naredili vse za to, da bo šolski prostor ostal odprt« je dejal sekretar. Na področju izobraževanja bo po besedah Orehovca potrebno upoštevati pogoj PCT. Tisti, ki se ne bodo odločili za cepljenje, bodo po besedah sekretarja podvrženi testiranju. Na vprašanje, kako bodo preverjali izpolnjevanje pogojev, je sekretar odgovoril, da bo to temeljilo na zaupanju. 

Ministrstvo za izobraževanje predlaga samotestiranje učiteljev, odločitev pa bo odvisna od svetovalne skupine za covid in vlade.



Po sestanku z osnovnošolskimi ravnatelji je bil predsednik združenja osnovnošolskih ravnateljev Gregor Pečan po poročanju Dela jasen: »Dobili nismo niti enega konkretnega odgovora. Toliko blefa, kot ga je zdaj na našem ministrstvu, ga še ni bilo. Čista in najčistejša beda.«

Tako Pečan kot tudi glavni tajnik Sviz Branimir Štrukelj, ki je bil prav tako na sestanku, pravita, da glede mehurčkov ni čisto odgovorjeno. »Načeloma naj bi se držali mehurčkov, če pa ne bo šlo, naj pa otroke damo skupaj. Nekako tako. Ampak saj pravim, konkretnega odgovora ni,« je dejal Pečan.

Štrukelj je po poročanju Dela dejal, da so jim pojasnili, da je nova publikacija šla v tisk: »Ne razumem, zakaj je ne pošljejo v digitalni obliki, da bi se ravnatelji pripravili. Sestanek je bil po videokonferenci in na desetinko sekunde so ravnatelji v klepetalnici postavljali vprašanja in zahteve. Besni so. Največji dosežek je pa zagotovo, da so ravnatelji večinoma podprli našo zahtevo po samotestiranju učiteljev. O tem bo zdaj razpravljala tudi strokovna skupina.«

Ravnatelji srednjih šol pa so po sestanku povedali, da bodo dijaki novo šolsko leto začeli s samotestiranjem.

image_alt
Ministrstvo sporočilo, kako bo letos potekalo šolanje


Z ministrstva za izobraževanje so sporočili, da glede na lansko leto v novem šolskem letu ne bo večjih sistemskih sprememb. Novost je pogoj PCT (prebolevniki-cepljeni-testirani), ki je nujen za varno vstopanje v šolski prostor. »Uvajali bomo ukrepe, ki so smiselni in izvedljivi,« so na ministrstvu pred novim šolskim letom zapisali na twitterju.

Po doslej znanih informacijah naj bi v prihodnjem letu imeli učenci zadnje triade možnost samotestiranja, ki bo prostovoljno in se bo izvajalo doma. S samotestiranjem naj bi šolsko leto začeli tudi srednješolci, ob naraščanju okužb naj bi v srednjih šolah uveljavili pogoj PCT.


Pozivi k cepljenju


Zadnji dve šolski leti sta bili precej drugačni od prejšnjih, saj ju je močno zaznamovala epidemija covida-19. Lani se je šolsko leto sicer začelo »normalno«, v šolskih klopeh, a se je kmalu zaradi hitrega naraščanja števila okužb pouk preselil na daljavo.
Da se to letos ne bi zgodilo, sta ministrica za izobraževanje Simona Kustec in minister za zdravje Janez Poklukar minuli teden pozvala učence in dijake, da se cepijo. »Obema je ena izmed ključnih prioritet to, da šole ostanejo odprte in varne. Skupen nama je cilj, da vam vsem omogočiva čim bolj normalen potek šolskega leta,« sta zapisala.

Da je cepljenje najboljši način za omejevanje epidemije, a naj bo prostovoljna izbira posameznika, menijo v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz). Glede testiranja zaposlenih so prepričani, da bi morali toliko zaupati učiteljstvu, da bi se lahko učitelji podobno kot dijaki samotestirali doma. Obvezna testiranja bo sicer od 23. avgusta plačati delodajalec, pri čemer se v sindikatu pridružujejo pozivom šol, naj sredstva zagotovi država.


Janša s svetovalno skupino


Aktualne epidemiološke razmere naj bi sicer danes predvidoma s premierjem Janezom Janšo pretresal tudi del svetovalne skupine. Da se bo sestanka udeležil, je potrdil direktor NIJZ Milan Krek.

Na seji sveta UKC Ljubljana pa bodo predvidoma govorili tudi o pripravljenosti na novi, jesensko-zimski val epidemije covida 19.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije