ZAKONSKE SPREMEMBE

Janša razmišlja o spremembi davkov in RTV-prispevka

Objavljeno 26. maj 2020 07.56 | Posodobljeno 26. maj 2020 09.17 | Piše: STA, N. Č.

»Najmanj kar je, bi bilo treba to silno vsoto denarja bolj pravično porazdeliti,« je odgovoril na vprašanje o rtv-prispevku.

Janez Janša. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Premier Janez Janša je v sinočnjem pogovoru za televizijo Nova24TV spregovoril o aktualnih temah. Med drugim ni izključil možnosti sprememb v davčni zakonodaji ter zakonskih sprememb glede financiranja RTVS in medijev.

Premier je potrdil, da bo vladna svetovalna skupina pod vodstvom Ivana Simiča pregledala možnosti za spremembe na področju davčne politike, posebej naj bi se osredotočili tudi na področje davkov. »Nekega zelo hitrega zniževanja davkov v tej situaciji ne gre pričakovati. Tudi davek na dodano vrednost se je dvignil zaradi prejšnje krize, ne zaradi epidemije.« Blizu mu je tudi ideja, da bi lahko vsak davkoplačevalec po svoji presoji razporejal večji delež vplačane dohodnine od sedanjega 0,5 odstotka. »Bomo iskali rešitve v tej smeri. Do konca leta lahko pričakujemo prve predloge.«

Na vprašanje, ali lahko vlada kaj spremeni, kar se tiče obveznega plačevanja RTV-prispevka, je Janša dejal, da to ni odločitev vlade. A ministrstvo za kulturo pripravlja zakonske spremembe. »Najmanj kar je, bi bilo treba to silno vsoto denarja bolj pravično porazdeliti.« Dodal je, da številke iz drugih držav kažejo, da bi se dalo z bistveno manj denarja delati bistveno bolje.


O domnevnem vpogledovanju v podatke politikov


Glede polemik okoli domnevnega vpogledovanja v podatke politikov v času prejšnje vlade je premier pojasnil, da je pred nekaj dnevi »prišla informacija, da so konec lanskega leta, ko so se začeli medstrankarski spori zaostrovati, umaknili t. i. zvonček z evidence osebnih podatkov prvakov koalicijskih strank«. »Zvonček nadzorniku pove, da je bilo vpogledano v podatke neke osebe.« Po njegovih besedah je prišlo do vpogleda v podatke prvakov takratnih koalicijskih strank Desus in SMC Karla Erjavca in Zdravka Počivalška. Ukaz je prišel od ministra za notranje zadeve, je še dodal Janša in napovedal, da se bo preverilo, kaj se je dejansko počelo.

Glede odločitve tožilstva, ki je zavrglo ovadbo zaradi napisa »Smrt janšizmu, svoboda narodu«, je Janša dejal, da je tožilstvo s to odločitvijo »močno padlo na izpitu« in da »bo to imelo svoje posledice«.

Ob razpravi o sodelovanju tudi predstavnikov opozicije na protivladnih protestih je Janša med drugim napovedal, da »ko bo čas, če se bo bivši minister Aleš Šabeder strinjal, bom objavil najino takratno korespondenco. Da bodo ljudje videli, kaj se je takrat dejansko dogajalo in kaj je bivši predsednik vlade dejansko počel takrat, ko bi moral prevzeti odgovornost in sprejeti nekatere ukrepe.«
Deli s prijatelji