Janša pred poslanci: Danes imamo v Sloveniji protiustavno stanje

Poslanci bodo predvidoma zvečer glasovali o Janši.
Fotografija: Janez Janša je predstavil smernice svoje vlade. FOTO: Zaslonski posnetek
Odpri galerijo
Janez Janša je predstavil smernice svoje vlade. FOTO: Zaslonski posnetek

Janez Janša je pred glasovanjem v državnem zboru (DZ) predstavil smernice za oblikovanje nove vlade, svoje tretje. Med programski cilji je izpostavil debirokratizacijo, decentralizacijo in ustanovitev demografskega sklada.
 
Preberite tudi:
Dan D za Janšo: koliko glasov bo dobil?

Po Janševih besedah so stranke prihodnje koalicije v koalicijski pogodbi izhajale iz aktualnega položaja v Sloveniji oziroma dejstva, da je dosedanji premier Marjan Šarec s svojim odstopom povzročil vladno krizo. Po Šarčevem odstopu so se po njegovih besedah SDS, SMC, NSi in Desus dogovorili o novi koalicijski pogodbi za blaginjo Slovenije, ki bo temelj vladnega programa. Tega bo Janša, kot je napovedal, predstavil v naslednji fazi, ko bo predložil ministrsko listo, če bo danes potrjen za mandatarja.

Predsednik SDS je spomnil, da sta pred novo vlado le dobri dve leti mandata, vsaka koalicija za polovični mandat pa je lahko zgolj kompromis o tistih rešitvah, o katerih se vsi koalicijski partnerji strinjajo. Zato so v ospredje postavili tisto, kar jih združuje in povezuje, na izzive pa bodo poskušali iskati dogovore z iskanjem soglasja. Pri tem je Janša napovedal, da bodo k oblikovanju rešitev povabili tudi opozicijo in poslanca narodnih manjšin. Kot temeljno izhodišče programskih smernic nove vlade je izpostavil, da Slovenija zmore več od tega, kar trenutno izkazuje: »V zadnjih dneh dobivam opozorila tudi iz dosedanjih vladnih krogov, da v proračunu za prihodnji dve leti zeva nekajstomilijonska luknja. Vendar pa so težave rešljive, Slovenija pa s svojimi potenciali zmore veliko več, kot se je do danes izkazalo.«

»Mnogi v administraciji si razlagajo, da jim je dovoljeno vse«

Med področji, ki jih je po Janševem mnenju mogoče urediti brez finančnih vložkov, je navedel debirokratizacijo in decentralizacijo. Med premiki, ki zahtevajo obsežna finančna sredstva, pa je omenil ustanovitev demografskega sklada. Po njegovih besedah je splošno spoznanje prihodnje koalicije, da je staranje prebivalstva strateška težava. Prav tako je napovedal ustvarjanje okolja za gospodarski razcvet. »Ne obljubljamo čudežev, zagotavljamo pa delo in napore za skupno dobro.« Spregovoril je tudi o debirokratizaciji: »Z birokratsko navlako, z več kot 20.000 predpisi, imamo danes v Sloveniji protiustavno stanje. Smo v situaciji, ko si mnogi v administraciji razlagajo, da je njim vse dovoljeno, medtem pa lahko navaden državljan naredi le tisto, kar je predpisano.«

Poleg težav zaradi koronavirusa Evropa trenutno s strahom pričakuje, kaj bo storila Turčija z migranti, ki čakajo, da se podajo proti EU. »Jasno je, da se ne bomo mi prilagajali civilizaciji, ki ne priznava enakopravnosti žensk, ki ne priznava ločenosti cerkve in države, ki ne priznava verske svobode in ki kriminalizira istospolne zveze. Tukaj so meje, ki se ne bodo prešle,« je zatrdil Janša.

Razprava v DZ se je začela ob 9. uri, predvidenih pa je skoraj osem ur. Sledilo bo tajno glasovanje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije