ODZIVI

Janša oster kot že dolgo ne: »Golobova vlada pripravljena polniti jame z drugače mislečimi«

Vrstijo se odzivi na odločitev vlade, ki je preklicala sklep o razglasitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja.
Fotografija: Janez Janša. Foto: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Janez Janša. Foto: Jure Eržen, Delo

Na odločitev vlade, ki je preklicala sklep o razglasitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, se vrstijo ostri odzivi iz vrst opozicije.

Predsednik SDS Janez Janša meni, da gre za zavržno odločitev, s katero da je vlada »napovedala novo državljansko vojno«.

Vladi očita rehabilitacijo komunističnih zločinov in hkratno izničevanje »izjemnih spravnih naporov generacije, ki je Slovenijo demokratizirala in osamosvojila«, je še zapisal Janša. Vladi je celo očital, da je »pripravljena spet polniti jame in rudniške jaške z drugače mislečimi«.

Na odločitev vlade se je odzval tudi predsednik NSi Matej Tonin. »Med nami je veliko ljudi, ki so v času prejšnjega režima trpeli, nekateri so celo izgubili svoje najbližje,« je zapisal na twitterju. Po njegovem mnenju ne gre za vprašanje, kdo je bil na »pravi strani zgodovine«, ampak za osnovno civilizacijsko normo in pietetno dejanje. »Aktualna vlada te širine žal ne premore,« je dodal.

V Svobodi Janševe izjave razumejo kot poziv k nasilju

V Gibanju Svoboda so ogorčeni nad zapisi predsednika SDS Janeza Janše, ki je vladi očital, da je z ukinitvijo dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja »napovedala novo državljansko vojno«. Kot opozarjajo, takšne izjave predstavljajo poziv k nasilju ter novim delitvam in nestrpnosti. 

Kakšno je vaše mnenje? Je prav, da je Golobova vlada ukinila dan spomina na žrtve komunističnega nasilja? So kritike Janše na mestu?

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije