KAJ TO POMENI ZA ŠOLE, TRGOVINE?

Janša: Od ponedeljka za vso Slovenijo razglašena epidemija

Objavljeno 18. oktober 2020 20.26 | Posodobljeno 18. oktober 2020 23.26 | Piše: N. Č., M. U.

Trenutno poteka dopisna seja vlade. Med predvidenimi ukrepi je zaprtje trgovskih središč.

Janez Janša. FOTO: posnetek zaslona
Premier Janez Janša je na twitterju sporočil, da bo od ponedeljka za 30 dni za vso Slovenijo razglašena epidemija. Dodal je, da teče dopisna seja vlade.Da smo zelo blizu razglasitve epidemije novega koronavirusa, je bilo jasno po nedeljskih številkah, ko se je tudi število bolnikov s covidom 19, ki se zdravijo na intenzivni negi, približalo meji za razglasitev. V Sloveniji je pojavnost okužb po podatkih sledilnika covid 19 328 na 100.000 prebivalcev, po podatkih vlade od pa se je v bolnišnicah v soboto zdravilo 265 oseb, intenzivno terapijo pa je potrebovalo 49 bolnikov.
Preberite tudi: Kacin pojasnil, zakaj je vlada pohitela z razglasitvijo epidemije
Kaj razglas epidemije pomeni, je pojasnil vladni govorec Jelko Kacin. Dejal je, da bo v ponedeljek zgolj uradna razglasitev epidemije, ukrepi pa bodo vsaj v ponedeljek v veljavi kot doslej. Torej v ponedeljek se bodo otroci prve in druge triade udeležili šolanja.

Kacin: Nobene drame ni


»Mi smo zdaj pridobili samo pravno podlago, da lahko pripravimo nekatere ukrepe. Osebno pričakujem, da bomo ukrep ali dva imeli na voljo jutri za razglasitev in z učinkovanjem potem v naslednjih dneh. Ali bodo veljali od torka zjutraj ali od srede zjutraj, ne bi še rad govoril, ker morajo biti namreč sprejeti,« je povedal Kacin in dodal: »Nobene drame ni.«


Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je tvitnila, da za šole velja dogovorjeni režim, in sicer se bodo učenci od 1. do 5. razreda šolali v šoli, učenci od vključno 6. razreda pa od ponedeljka na daljavo. Na daljavo bo pouk potekal tudi za srednje in glasbene šole ter višje strokovne šole.


Paketi ukrepov, ki jih je vlada predvidela v primeru epidemije, so sicer razdeljeni na tri faze. V primeru razglasitve epidemije bi se začela tako imenovana prva faza rdečih ukrepov, a je Kacin povedal, da bodo ukrepi selektivni. Katere ukrepe bo sprejemala vlada, bo znano v naslednjih dneh in odvisno od epidemiološke slike.

1. paket (140/250/50)
– zaprtje trgovskih središč
– šola na daljavo za srednje šole in univerze
– zaprtje kulturnih ustanov
– splošna prepoved verskih obredov in porok z gosti

2. paket (170/300/50)
– šola na daljavo za vse
– posebni dodatni sloti za starejše
– zaprtje frizerskih in kozmetičnih salonov
– zaprtje hotelov
– splošna prepoved vseh javnih prireditev
– zaprtje športnih objektov za amaterje za individualne športe er za športno dejavnost otrok in mladostnikov
– omejitev gibanja med 22.30 in 5. uro.

3. paket (xxx/360/60)
– omejitev gibanja med občinami
– zaprtje vrtcev
– zaustavitev javnega prometa
– zaprtje meja razen tovorni promet in nujni prehodi
– omejitev izhodov razen nujnih izjem
– zapiranje posameznih gospodarskih javnosti

Razmere je v nedeljo zvečer pretresal del vlade s svetovalno skupino ministrstva za zdravje. Predsednik vlade Janez Janša je v videonagovoru pozval vse, naj z odgovornim obnašanjem pomagajo zdravstvu pri bitki za življenja.

Čeprav je Janša državljane nagovoril le dve uri pred napovedjo razglasitve epidemije, pa iz njegovega nagovora ni bilo slutiti, da jo bo napovedal že danes. Vodja svetovalne skupine Bojana Beović je pred sestankom povedala, da bi po njenem mnenju morali za nekaj časa sprejeti najstrožje ukrepe. Katere ukrepe bodo sprejeli, bo torej znano v naslednjih dneh.
Deli s prijatelji