ZAPLETI ZARADI (NE)DELOVANJA

Janša o tem, kdo bo odgovarjal, z aplikacijo informacijska pooblaščenka ni seznanjena

Informacijski pooblaščenec v inšpekcijskem postopku zaradi aplikacije PCT po pojasnilih Mojce Prelesnik ni še ničesar odrejal, saj se je z aplikacijo seznanil le iz medijev.
Fotografija: Preverjanje ukrepov PCT v restavracijah. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Preverjanje ukrepov PCT v restavracijah. FOTO: Voranc Vogel

Informacijski pooblaščenec z nobeno različico aplikacije Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Nijz) za preverjanje izpolnjevanja pogojev PCT ni seznanjen, je sporočila informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik. Pri tem se ji zdi nepojmljivo, da se breme neustreznosti aplikacije pripisuje organu, ki z aplikacijo sploh še ni bil seznanjen.

Kot je v današnjem sporočilu za javnost zapisala Prelesnikova, je to poudarila »zaradi interesa javnosti po objektivni obveščenosti in nepravilnih ter nedopustnih trditev nekaterih vodilnih politikov o vlogi informacijskega pooblaščenca v inšpekcijskem postopku proti Nijz«.

O (ne)delovanju aplikacije je namreč premier Janez Janša zapisal: »Ne bo odgovarjala Prelesnikova, ampak ministrstvo za zdravje in NIJZ. Oboji so imeli navodila od Vlade RS, da pri aplikaciji upoštevajo evropske standarde in ne birokratskih muh paradržave. Vsak ukrep, ki ni učinkovit, je zgolj nepotrebno obremenjevanje državljanov.«


Informacijski pooblaščenec v inšpekcijskem postopku zaradi aplikacije po njenih pojasnilih ni še ničesar odrejal, saj se je z aplikacijo seznanil le iz medijev, pojasnil na poziv v postopku pa še ni prejel.

»Nesodelovanje Nijz z informacijskim pooblaščencem pri razvoju aplikacije, ki temelji na obdelavi osebnih podatkov, je skrb vzbujajoče,« je poudarila Prelesnikova.


Medtem ko ima informacijski pooblaščenec po njenih besedah odprta vrata vsem zavezancem in posameznikom in tako letno izda prek 1.200 pisnih mnenj in 100 pripomb na predloge zakonodaje, pa v primeru PCT-aplikacije ni bil vprašan za mnenje, niti od Nijz še ni prejel odgovorov na poziv.

Prelesnikovi se zdi nepojmljivo, da se breme neustreznosti aplikacije pripisuje organu, ki z aplikacijo sploh še ni bil seznanjen, zgolj zaradi opozoril o nujnosti spoštovanja zakonodaje o varstvu osebnih podatkov, ki je sicer zaradi evropske uredbe o varstvu podatkov, znane pod kratico GDPR, enotna za vse države članice.

Kot je izpostavila, so različni predstavniki oblasti nepravilno zatrjevali tudi nezmožnost in nezakonitost preverjanja osebnih izkaznic oseb, ki predložijo svoje PCT-potrdilo.

Prav tako Prelesnikovi zaradi možnosti zlorab potrdil ni logično, kako bi se lahko ustrezno preverjanje izpolnjevanja PCT-pogoja izvajalo prek 'anonimne' aplikacije. Kot je poudarila, prenovljena različica aplikacije ni nastala zaradi angažmaja informacijskega pooblaščenca.


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije