DRASTIČNEGA SPROŠČANJA ŠE NE BO

Janša: V ponedeljek ne bo velikega sproščanja, možnost za nekatere regije

Angleški sev koronavirusa je v državi, ali smo prešli iz črne v rdečo fazo, pa bo znano jutri.
Fotografija: Janez Janša. FOTO: STA
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: STA

Kot smo že poročali, je Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) v vzorcu osebe, ki je pripotovala iz Anglije, našel koronavirus, zelo podoben novemu angleškemu sevu.
 

Angleški sev je v Sloveniji


To je potrdil tudi predsednik vlade Janez Janša. »Angleški sev je v Sloveniji. Sled so ugotovili na letališču. Dodal je, da so vsi, ki se pri nas ukvarjajo s covidom 19, prepričani, da ga imamo pri nas že nekaj časa. Čudno bi namreč bilo, da je povsod v naši okolici, le pri nas ne. Ali smo prešli iz črne v rdečo fazo, bo znano jutri.«


 

V ponedeljek še ne bo velikega sproščanja, možnost za nekatere regije


Glede trenutne epidemiološke slike je Janša dejal, da se izboljšuje, in poudaril, da še ni možno pričakovati sproščanja omejitvenih ukrepov, čeprav rahla možnost obstaja za nekatere regije. Vlada bo o morebitnem sproščanju ukrepov odločala na seji v sredo. Ali bo ugotovila, da smo iz črne faze prešli v rdečo, ko je mogoče začeti sproščati nekatere ukrepe, bo po njegovem mnenju znano na sami seji, »trendi zadnjega tedna pa so optimistični«.

Kljub temu pa drastičnega rahljanja ukrepov po Janševih besedah še ni na vidiku. »Če držijo napovedi zadnjih petih ali šestih dni, to pomeni, da bomo na oranžno fazo, v kateri lahko začnemo odpravljati najostrejše ukrepe, čakali krepko v februar.« Smo pa po njegovih besedah blizu prehoda iz črne v rdečo fazo. To bi pomenilo, da bi lahko v regijah, ki dosegajo merila za sproščanje, odpravili nekatere ukrepe. Pri tem je navedel odprtje šol za učence prvega triletja in vrtcev po t. i. programu C, »kar pomeni, da so razredi manjši«.

Medtem so včeraj v Sloveniji potrdili 1690 novih okužb s koronavirusom.


 

Stanje glede naročenih cepiv bistveno boljše


Janša je ob tem predstavil predvidene dobave cepiv proti covidu 19 in spregovoril o cepljenju, potem ko je ta teden prišla pošiljka (manjša od predvidene) cepiva podjetij Pfizer in Biontech. Slovenija ima za letos naročenih in odobrenih 2,75 milijona odmerkov cepiva podjetij Pfizer in Biontech ter 470.000 odmerkov cepiva podjetja Moderna. Skupno gre za 3,2 milijona odmerkov, ki bodo zadostovali za cepljenje 1,6 milijona ljudi. Slovenija ima naročenih tudi nekaj manj kot 1,4 milijona odmerkov cepiva podjetja AstraZeneca, nekaj več kot milijon odmerkov cepiva podjetja CureVac in 940.000 odmerkov cepiva podjetja Janssen.

Premier je dejal, da je stanje glede naročenih cepiv bistveno boljše kot prejšnji teden. »Interesa je veliko. Želimo, da se dosledno upošteva vrstni red, določen v evropski in nacionalni strategiji cepljenja.« Dodal je še, da so najmanj tri cepiva še v obravnavi. Najbližje odobritvi v tem trenutku je cepivo AstraZenece, o katerem naj bi Evropska agencija za zdravila odločala v sredo.


 

70-odstotno precepljenost lahko dosežemo do začetka poletja


Kar se tiče Pfizerja, ta širi proizvodnjo, zato je bila ta teden dobava manjša. V februarju bodo naročene dobave povečane.

Janša je poudaril, da glede na načrtovane dobave cepiv lahko doseženo 70-odstotno precepljenost do začetka poletja.
 

Množično cepljenje po vrstnem redu prijav iz aplikacije


Izvajalci cepljenja imajo navodilo, naj se dosledno upošteva vrstni red, določen v evropski in nacionalni strategiji cepljenja. Ta upošteva načelo, da cepivo najprej dobijo tisti, ki so najbolj ogroženi in pri katerih obstaja večje tveganje za potek bolezni.


Navodilo je tudi, naj imajo izvajalci cepljenja vnaprej pripravljene sezname oseb iz iste prioritetne skupine, ki je po strategiji na vrsti za cepljenje, in ki jih lahko takoj pokličejo, če jim zaradi neudeležbe vabljenih ali drugih razlogov ostanejo odmerki cepiva. »Pripravljamo poseben načrt, na podlagi katerega bo cepljenje potekalo množično, na bistveno več cepilnih mestih. Najprej bomo cepili prednostne skupine, nato pa bo cepljenje potekalo po vrstnem redu prijav iz elektronske aplikacije.«




Preberite še: 
image_alt
Znane nove številke okužb: bomo kmalu prešli v rdečo fazo?


Iz Bruslja medtem sporočajo, naj članice EU do poletja cepijo najmanj 70 odstotkov odraslih prebivalcev.
 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije