RAZMERE SE ZAOSTRUJEJO

Janša: Huje je od klasične vojne. A lačni ne bomo

Vlada je pripravila dodatne ukrepe. Med njimi je tudi dvojno plačilo za izmučeno zdravniško osebje, ki je dvojno obremenjeno.
Fotografija: Janez Janša. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: Facebook

Premier Janez Janša je nagovoril Slovenke in Slovence. »Nevarnost je hujša kot v klasični vojni, razen če je v njej uporabljeno biološko orožje,« je dejal uvodoma in dodal, da smo v hudi bitki s časom. Poudaril je, da so vlado prevzeli v času hudega kaosa. Vse ukrepe in odloke morajo pisati in sprejemati sproti.

Ne le zdravstvenemu osebju, zahvala gre tudi kmetom, delavcem in podjetnikom

»Blagovne rezerve hrane in drugih potrebščin so znatne in jih bomo še dopolnjevali. Slovensko kmetijstvo veliko zmore. Ne bomo lačni. Tovorni promet bo vsaj deloma tekel tudi v kriznih razmerah, prav tako proizvodnja mnogih drugih potrebščin. Vsem delavcem in podjetnikom, ki tudi v teh časih ohranjate proizvodnjo, zato iskrena hvala,« sporoča premier.

Spopad z epidemijo terja poleg že sprejetih bolj dolgoročne ukrepe, predvsem finančne in gospodarske narave, poudarja Janša. Te je vlada začela pripravljati že včeraj. Cilja tega zakonskega paketa sta po premierjevih besedah dva: zagotoviti vse možne potenciale za spopad z epidemijo ter zagotoviti državljanom in gospodarstvu finančno blazino za blažitev krize.

Vpoklic prostovoljne rezerve

Janša napoveduje popolnjevanje enot Slovenske vojske s prostovoljno rezervo. Človeška solidarnost je na preizkušnji, pravi, a ugotavlja, da bo zmagala. Predvsem pa poziva vse sodržavljane, da dosledno upoštevajo omejitve gibanja, saj bomo le tako lahko zajezili širitev virusa.

»Spoštovani Slovenke in Slovenci, sodržavljani, dragi rojaki! Pandemija korona virusa je spremenila svet. Že danes je marsikaj drugače, kot smo bili navajeni, in jutri bo ta razlika še večja. Časa krize ni mogoče izmeriti, zagotovo pa ne govorimo o dnevih, temveč najmanj o tednih in mesecih. A če bomo res vsi storili vse, kar je potrebno, potem bomo to nevarnost v vsakem primeru uspešno premagali in nekoč bomo lahko normalno živeli naprej,« je med drugim dejal predsednik vlade.

Njegov nagovor si lahko v celoti ogledate tukaj, preberete pa v spodnjem okvirju





Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije