PREDVOLILNO

Janša »nenavadno umirjen« v studiu, kaj se dogaja

Objavljeno 13. januar 2020 09.20 | Posodobljeno 13. januar 2020 09.54 | Piše: N. Č.

Predsednik SDS Janez Janša je v oddaji Politično na Televiziji Slovenija dejal, da je vladna koalicija klinično mrtva.

Janez Janša po dolgem času gost v studiu nacionalke. FOTO: Zaslonski posnetek
Predsednik  SDS Janez Janša je po dolgem času gostoval v studiu RTV Slovenija. Odzval se je na vabilo voditeljice Tanje Gobec, s katero sta razmišljala o aktualnih političnih dogodkih. Med drugim je dejal, da je vladna koalicija klinično mrtva, številni pa so njegov nastop ocenili kot »neverjetno umirjen«, ki bi lahko napovedoval na predčasne volitve.


»Koalicija klinično mrtva«


image
Janez Janša je Šarčevo koalicijo označil za »klinično mrtvo« ter za »politično truplo«, ki je odvisno od »cenika Zmaga Jelinčiča«. FOTO: Zaslonski posnetek
»Ta koalicija je na neki način klinično mrtva že od samega začetka, umetno dihanje ji je zagotavljala stranka Levica. Tega umetnega dihanja ni več, torej gre za politično truplo, ki se ohlaja. Hitrost tega ohlajanja pa je odvisna predvsem od cenika Zmaga Jelinčiča,« je povedal Janša.

Janša je še dejal, da je od prejšnjih volitev poteklo malo časa in da si ne poslanci niti večina javnosti predčasnih volitev ne želi, a vendarle je razmišljal, ali vendarle ni prišlo do trenutka, ko bi bilo to treba. »Končno nekatere evropske države gredo tudi po dvakrat, trikrat na leto na volitve, zato da pridejo do neke rešitve.«
Preberite tudi: Nepričakovano: ne vodita LMŠ oz. SDS, ampak ...
Ali je kdo dovolj ambiciozen, da sestavi novo vlado, naj bi se po Janševem mnenju pokazalo v naslednjih tednih.


Komentatorji: Nenavadni nastop Janeza Janše


Mnogi so bili presenečeni, da je Janša gostoval na javni televiziji, saj da jo večkrat kritizira in javno blati. Prav tako pa so bili mnenja, da je govoril nenavadno umirjeno, kar bi lahko nakazovalo predčasne volitve. Nekdanji dolgoletni politik Pavel Gantar je na twitterju zapisal: »Janša nenavadno umirjen v oddaji Politično. Nemara so predčasne volitve bližje, kot si mislimo.«

»Če je Janša prišel v studio in za nameček imel še umirjen nastop, se nedvomno pripravlja na volitve,« pa je bil še eden od komentarjev.
Preberite tudi: Šarec kritičen, se Erjavcu maje stolček? 
Po napovedih Janše bo torej v naslednjih tednih jasno, ali je kdo dovolj ambiciozen, da sestavi vlado. Kot možnost vidi sestavo koalicije, ki bi na primer skrbela za črpanje evropskih sredstev.

Bo Janša izkoristil trenutek volilne apatije? Po najnovejših raziskavah Mediane se je v zadnjem mesecu zelo povečal delež ljudi, ki ne vedo, koga bi volili, takšnih je že četrtina. Med strankami vodilna LMŠ in SDS ostajata zelo blizu skupaj, tretje mesto pa je obdržala Levica.
Deli s prijatelji