POZVAL K SOLIDARNOSTI

Janša nagovoril državljane: Pred nami je izziv, ki ga bomo skupaj premagali (VIDEO)

Objavljeno 18. oktober 2020 18.16 | Posodobljeno 18. oktober 2020 22.24 | Piše: N. Č.

»Smo v zahtevnih časih, kar nas sili v spremembo navad, je dejal predsednik vlade.«

Janez Janša: »Pred nami ni prepad, v katerega bomo zanesljivo padli, temveč izziv, ki ga bomo skupaj premagali.« FOTO: Vlada RS
Predsednik slovenske vlade Janez Janša je ob rasti števila okuženih z novim koronavirusom državljanom sporočil, da smo v zahtevnih časih, ki »nas silijo v spremembo navad za nekaj časa«.

»Pred nami je zahtevno hladno obdobje pandemije, ki terja od vseh učinkovito ukrepanje ter visoko stopnjo odgovornosti in solidarnosti,« je dejal in poudaril, da bodo zaposleni v zdravstvu svoje poslanstvo zmogli le, če jim bomo vsi pomagali z odgovornim obnašanjem.
Preberite tudi: UKC: V naslednjih tednih bo večina osebja reševala življenja v epidemiji
Predsednik vlade meni, da je treba ukrepati zdaj, ko so še male prilagoditve z nošenjem mask in omejitvijo gibanja. »Po temeljiti razpravi o nevarnostih drugega vala epidemije smo konec prejšnjega tedna na Evropskem svetu dosegli popolno soglasje o hierarhiji vrednot, ki jih v spopadu z virusom uporabljamo v EU: najprej so življenja, potem je zdravje in nato je ekonomija oziroma gospodarstvo, še posebej življenjsko pomembne dejavnosti. Vse ostalo, od zabave do številnih drugih aktivnosti pa tudi nekaterih svoboščin, bo moralo nekaj časa počakati. Bolj bomo sposobni z ukrepi in obnašanjem upoštevati to lestvico vrednot, prej se bomo lahko vsaj večinoma vrnili k normalnemu življenju.«Vlada je po njegovih besedah pripravila »sorazmerne ukrepe«, ki bodo po potrebi aktivirani v naslednjih dneh. Državni zbor je pred dnevi sprejel peti protikoronski paket, v nastajanju pa je bo besedah Janše že šesti. »S petim paketom za obrambo pred virusom in pomoč ljudem smo zagotovili dodatna sredstva za plačilo zdravstvenim delavcem, ki skrbijo za bolnike s covidom, in prav tako dodatno plačilo za vse, ki bodo v ta namen premeščeni v drugo zdravstveno ustanovo. V prejšnjih štirih paketih smo bistveno ublažili finančne in socialne posledice dosedanjega vala epidemije. Nihče ni ostal pozabljen. Kmalu bo pripravljen tudi šesti paket, s katerim bomo sproti odpravljali posledice hladnega vala pandemije.«
Preberite tudi: Do razglasitve epidemije le še vprašanje ur, Kacin sporočil nove številke
Janša je ob koncu dejal, da so se Sloveniji kljub epidemiji v prvem valu gospodarsko odprla vrata. »Zaradi učinkovitih ukrepov je Slovenija ena redkih držav, ki si je popravila bonitetno oceno,« je dejal Janša in dodal, da še nikoli nismo imeli  takšnih investicijskih priložnosti, zato je omenil, da bi se v prihodnjih letih lahko »občutno povečala blaginja države«.
Deli s prijatelji