PAHOR PREDLAGAL JANŠO

Janša: Grožnje so bile tudi med podpisovanjem koalicijske pogodbe (VIDEO)

Štiri stranke so že podpisale koalicijsko pogodbo.
Fotografija: Borut Pahor in Janez Janša. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Borut Pahor in Janez Janša. FOTO: Jure Eržen, Delo

Predsednik države Borut Pahor je ob 13. uri sprejel na pogovor Janeza Janšo, predsednika SDS in kandidata za predsednika vlade. Iz SDS so že pred srečanjem sporočili, da je bila koalicijska pogodba strank SDS, SMC, NSi, Desus podpisana v torek po potrditvi na vseh predstavniških organih strank podpisnic.



Po pričakovanjih je Pahor Janši podelil mandat za sestavo vlade. Pahor je predsedniku državnega zbora Dejanu Židanu poslal pismo, v katerem je predlagal, da državni zbor izvoli Janšo za mandatarja, ker je po pogovoru s poslanskimi skupinami ugotovil, da ima zadostno podporo in da bo nato izvoljena tudi nova slovenska vlada.
 
Preberite tudi:
Znano, kaj nas čaka pod tretjo Janševo vlado

V najmanj 48 urah in največ v tednu dni mora slediti glasovanje o mandatarju v državnem zboru. Za izvolitev novega mandatarja mora glasovati najmanj 46 poslancev in poslank.

Pahor je izrazil zadovoljstvo, da bo Slovenija v težkih časih dobila operativno vlado. Poudaril je, da je v času njegovega predsednikovanja že četrtič, da Slovenija dobiva novo vlado. »Vlade ne bom niti podpiral niti oviral, ampak z njo sodeloval,« je napovedal Pahor in na vse naslovil tri pozive.

Pahor je pozval k vljudnosti dialoga in sodelovanja brez izključevanja. Poudaril je pomembnost sodelovanja med vsemi institucijami, med pozicijo in opozicijo v korist naše države. V primeru nepremostljivih razlik si moramo prizadevati, da se te razlike in nasprotja ne bi poglobila v družbeno ali politično razklanost.

»Od vseh nas in predsednika vlade pričakujem, da se bomo vzdržali izjav, ki bi bile žaljive. Ni problem, če mislimo različno, problem je, če to izražamo tako, da kratimo dostojanstvo drugim,« je dejal ob drugem pozivu.

»Tretji poziv: živimo v času globalnih sprememb, demokracija, človekove pravice, vladavina prava in sodstva ter medijev pa so stalnica. Vse nas pozivam, da s svojimi ravnanji okrepimo delovanje našega ustavnega sistema.«

Janševi ekipi je predsednik države zaželel uspešno delo in rezultate v splošno korist.

»S suverenimi strankami je dialog mogoč«

Janša se je zahvalil Pahorju za zaupanje, nato pa povzel, kaj se je dogajalo po odstopu Marjana Šarca, ko so nekatere stranke izrazile pripravljenost za oblikovanje nove vlade. »V nasprotju z začetnim pesimizmom se je izkazalo, da je po prioritetah, ki so jih poslale potencialne partnerke, večino tega, kar smo si predstavljali, da je dobro za državo, mogoče uresničiti. Po tem koraku smo pristopili k resnim pogajanjem. Na srečo ni bilo resnih motenj. Izkazalo se je, da je v primerih, ko so stranke suverene in imajo za sabo interese in vrednote članstva, dialog mogoč in da je mogoče realno sklepanje kompromisov,« je povedal Janša.
 
»Slovenija je obsojena na koalicijske vlade. Med pogajanji smo se zavedali, da je pred nami polovični mandat in da so pred nami znani izzivi ter da določenih stvari ni mogoče doseči.« Izpostavil je stanje v slovenskem zdravstvenem sistemu, izzive, povezane z varstvom okolja, probleme, ki tarejo predvsem starejšo populacijo.

Preberite koalicijsko pogodbo:


Decentralizacija in debirokratizacija sta v ospredju koalicijske pogodbe, je še dodal Janša, ki bo vodil že svojo tretjo vlado. Poudaril je, da je koalicija pogodba štirih suverenih strank, ki ima vsaka svoj program, v katerem so določene drugačne prioritete, kot so zapisane v koalicijski pogodbi. Nasprotja bodo reševali s konsenzom, je napovedal. »Naš namen je, da povabimo k sodelovanju tudi opozicijo in predstavnika manjšin, ne pričakujemo, pa da bosta jeziček na tehtnici. Veseli bomo njune podpore, a njiju ne štejemo v potrebno večinsko podporo,« je dejal.

Še enkrat se je Janša zahvalil predsedniku države kot tudi predsednici in predsednikoma bodočih koalicijskih partneric, »da se je imelo pred očmi interese državljank in državljanov« ter novinarjem, ki so vedeli, da se sestajajo vsak dan, da niso predstavljali motnje v pogajanju.

Reorganizacije ministrstev v prvi fazi ne bo, je zatrdil Janša. »Rebalans proračuna bi bil potreben v vsakem primeru, tako da rebalans bo,« je zatrdil.
 
Janez Janša in Borut Pahor. FOTO: posnetek zaslona
Janez Janša in Borut Pahor. FOTO: posnetek zaslona
Janša je povedal, da je bilo pred končno koalicijsko pogodbo okoli 11 ali 12 različic. Glede določbe o uresničitvi odločbe ustavnega sodišča o financiranju šol je dejal, da so bile nekatere stvari samoumevne, zato jih v končni različici koalicijske pogodbe ni. »Uresničitev vsakršne ustavne odločbe je samoumevna za vsakogar,« je dejal.
 
O tem, koliko glasov bo imel, je povedal, da so podpisi poslancev del koalicijske pogodbe in da jih je dovolj. Glede kadrovskega razreza je povedal, da še nič ni »zabetonirano« glede imen.

Janša je odgovoril tudi na vprašanje o koronavirusu. To bo zagotovo tema, ki bo v ospredju v naslednjih tednih. »Najbolj pogrešam, da Slovenija ne aktivira pravočasno strukture, ki je usposobljena za pripravo na morebitno eskalacijo. Pri tem mislim na civilno zaščito. Mogoče se je kaj zganilo, a nisem zasledil kakšnega takega obvestila.«

»Politiki morajo pritiske pričakovati«

Pahor je o morebitnih pritiskih, da ne bi predlagal Janše za mandatarja, dejal, da se vsi v politiki zavedajo, da bodo deležni pritiskov, ki da so pričakovani in sestavni del javnega življenja, »pri čemer je na nas, da se temu zoperstavimo s svojim jasnim vedenjem in odločnostjo, da bomo ravnali po naši vesti«. Poudaril je, da je treba paziti na to, da se ustvarja pozitivno družbeno razpoloženje: »Del tega je, da v naših dialogih ni sovraštva.« Prisotni so strahovi običajnih ljudi, ki jih je mogoče odpraviti le s takim ravnanjem, da odgovorni ustvarjamo razpoloženje, ki njih ne bo ogrožalo.

»Kdor izraža nestrinjanje s političnimi razlogi, lahko zaradi mene tudi brez dlake na jeziku. To je legitimno, meja je prekoračena, ko gre za grožnje. Tudi včeraj smo ob podpisu koalicijske pogodbe nekateri dobivali grobe grožnje. To zame ni legitimen pritisk,« je Janša povedal o pritiskih med pogajanji o njegovi koaliciji.

Na vprašanje, kako Janša razume Pahorjev poziv k strpnosti in zmernosti v dialogu, je predsednik SDS odgovoril: »Kaj bolj vpliva na javno mnenje? Neka lažna obtožba v mediju, ki ga gleda 400 tisoč ljudi, ali neki tvit, ki ga prebere nekaj tisoč ljudi?« Ta problem se ne bo rešil, če se bo reševal samo na enem koncu, je še dejal Janša.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije