GIBANJE LE 50 METROV OD DOMA?

Janša: Morda bomo prisiljeni v popolno zaprtje države in še strožje ukrepe

To vse nas čaka, če se stanje ne bo umirilo, pravi premier.
Fotografija: Janez Janša. FOTO: Vlada, posnetek zaslona
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: Vlada, posnetek zaslona

Če se število novih dnevnih okužb ne bo umirilo, bo Slovenija prisiljena v popolno zaprtje, je v pogovoru za Radio Ognjišče povedal premier Janez Janša. »Čeprav ukrepe vsi sovražimo, bomo prisiljeni v to, če ne želimo, da nam ljudje še naprej umirajo,« je dodal. Po njegovih besedah bo v primeru popolnega zaprtja države treba zapreti tudi večji del gospodarstva, omejitev gibanja pa bi bila še strožja, in sicer le do lekarne in trgovine ter 50 metrov od doma.

Janša: Slovenija 15 let ni vlagala v zdravstvo

V slovenskem zdravstvenem sistemu nimamo več rezerv in z veliko težavo vzdržujemo stanje, da tisti, ki zboli, dobi ustrezno zdravstveno oskrbo, je še poudaril premier in dodal, da je eden od vzrokov za težje spopadanje z epidemijo ta, da se v zadnjih 15 letih v zdravstvo, zdravstvene kapacitete in dolgotrajno oskrbo ni vlagalo oziroma se je vlagalo minimalno.

Janša je prepričan, da je v Sloveniji več ljudi, ki se želijo cepiti, kot tistih, ki cepivu ne zaupajo. »Ko se cepivo odobri, ga ni na voljo v zadostnih količinah, tako da bo še nekaj tednov in mesecev več tistih, ki bi se želeli cepiti, kot kolikor bo cepiva na voljo, zato bomo najprej cepili kritične oziroma rizične skupine prebivalcev,« je napovedal.

Subvencioniranje čakanja na delo, ki ga je država z namenom preprečitve odpuščanja delavcev delodajalcem ponudila kot enega prvih ukrepov za blažitev posledic epidemije covida-19, bo po napovedih predsednika vlade Janeza Janše podaljšano. Po osmem protikoronskem zakonu naj bi veljalo še vsaj do konca aprila.


Premier je spregovoril tudi o trenutnih razmerah na slovenskem političnem parketu. Dejal je, da obstaja majhna možnost, da mu bo izglasovana konstruktivna nezaupnica. »Lomi se roke poslancem Desusa, grozi se jim in se jih izsiljuje. Podoben pristop načrtujejo tudi pri poslancih SMC. Gre za protiustavne in kriminalne pritiske,« je razkril Janša.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije