Janša jih je v petek povabil na pogovor: to jim ponuja

Prvak opozicije je povabil tudi stranko SAB.
Fotografija: Janez Janša po odstopu Marjana Šarca kot predsednika vlade. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Janez Janša po odstopu Marjana Šarca kot predsednika vlade. FOTO: Leon Vidic, Delo

Prvak največje parlamentarne stranke SDS Janez Janša je drugim parlamentarnim strankam poslal vabilo na pogovore o novi koaliciji, so za STA potrdili v več strankah. Predlaga, da bi se dobili v petek, in sicer ločeno z vsako stranko posebej. V LMŠ in Levici so že napovedali, da se pogovorov ne bodo udeležili.

Stranka SDS se želi v petek srečati z vsemi parlamentarnimi strankami, ponudila pa jim je termine med 10. in 18. uro. V skladu z napovedjo na twitterju je Janša na pogovor povabil tudi stranko SAB, čeprav je ta danes na pogovore o projektni vladi in drugačni koaliciji danes povabila vse z izjemo SDS. Na pogovorih, na katerih bi oblikovali koalicijsko zavezo Za Slovenijo, bodo preverjali skladnost programov po posamičnih resorjih, organizacijsko obliko prihodnje vlade in tudi že ustreznost kadrovskih ponudb.

Če bi na prvih pogovorih našli skupni jezik, je Janša drugi del pogajanj predvidel za torek, 11. februarja.

Želi si več svobode, varnosti, pravičnosti in reda v zdravstvu

V vabilu strankam je Janša med drugim zapisal, da je prizadevanje za večjo blaginjo Slovenije temeljni cilj, ki ostaja enak po vsakih volitvah. »Kljub mnogim zaradi nespametne politike izključevanja zamujenim priložnostim v času od zadnjih volitev lahko uresničevanje tega temeljnega cilja še vedno znova postavimo v ospredje in nadoknadimo vsaj nekaj zamujenega. Predvsem s pospešenim odpravljanjem ovir za hitrejši in geografsko enakomernejši razvoj države, z več svobode, varnosti, odgovornosti in pravičnosti, z vzpostavitvijo reda v zdravstvu, uveljavljanjem strateških odgovorov na demografski problem ter sooblikovanjem evropskih rešitev.«

Janša je poudaril, da so verjetno edina stranka, ki je na morebitne predčasne volitve programsko, kadrovsko in organizacijsko popolnoma pripravljena. Se pa zavedajo, da bodo lahko po naslednjih volitvah ob podobni razdrobljenosti zakonodajnega telesa pred podobnimi dilemami glede sestave večinske koalicije kot danes.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije