O ODNOSIH S SOSEDO

Janša je jasen: Slovenija Hrvaške ne bo blokirala za ceno arbitraže

Slovenija si želi, da Hrvaška čim prej prevzame skupno evropsko valuto evro in da vstopi v schengensko območje.
Fotografija: Janez Janša v pogooru za Odmeve na RTV Slovenija. FOTO: zaslonska slika
Odpri galerijo
Janez Janša v pogooru za Odmeve na RTV Slovenija. FOTO: zaslonska slika

Po srečanju slovenskega in hrvaškega premierja Janeza Janše in Andreja Plenkovića na Otočcu, kjer sta, kot je Janša večkrat poudaril, govorila zgolj o soočanju z epidemijo covida 19, je slovenski premier v Odmevih za RTV Slovenija spregovoril še o drugih temah. 

»Jaz bi šel stavit z vami kar koli, da v zadnjih mesecih nihče v Bruslju niti ni pomislil, da imata Slovenija in Hrvaška kakšen spor. Povsem druge prioritete so tukaj. Jaz osebno sem realist. Vem, da bomo to vprašanje lahko načeli oziroma naredili kakšen korak naprej takrat, ko bo Hrvaška imela na mizi načrt, kako rešiti mejna vprašanja z drugimi sosedami. Do takrat pa se je treba truditi, da to ne bi povzročilo kakšnih novih konfliktov,« je dejal.

Na vprašanje, ali bo Slovenija blokirala Hrvaško pri vstopu v monetarno unijo zaradi nerešenih vprašanj meje in arbitraže, pa je odgovoril: »Iz nedavne zgodovine vemo, kako je glasno kričanje o tem, kako se bo blokiralo sosednjo državo, pripeljalo do te situacije, ki jo imamo z arbitražnim sporazumom zdaj.«

Poudaril je, da so določeni pogoji za vstop v monetarno unijo in da je dolžna vstopiti v območje evra: »Če se postavimo na čisto pragmatično stališče, je vsem, ki hodijo na Hrvaško na dopust, v interesu, da se to zgodi čim prej, da ne bo treba več menjati evrov za kune. In mislim, da je to tudi nekaj, zaradi česar smo to unijo gradili.«

Podobna stališča ima Janša tudi o vstopu v Schengen, saj vstop Hrvaške pomeni, da Slovenija ne bo več zunanja meja in se tudi ne bo več ukvarjala z migranti.



 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije