JAVNO MNENJE

Janša govoril o novi državljanski vojni, zdaj znano, kaj si mislijo Slovenci

Preberite, kaj kažejo rezultati ankete Mediane za časnik Delo o ukinitvi dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja.
Fotografija: Ko je vlada sklenila ukiniti dan spomina na žrtve komunističnega nasilja je sledilo veliko odzivov, zelo oster je bil Janez Janša.  FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Ko je vlada sklenila ukiniti dan spomina na žrtve komunističnega nasilja je sledilo veliko odzivov, zelo oster je bil Janez Janša.  FOTO: Jure Eržen, Delo

Slovenija je neustrezno obravnavala povojne poboje, meni nekaj več kot tretjina oziroma 39,2 odstotka vprašanih v anketi Mediane za časnik Delo. Ukinitev nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja kot pravilno ocenjuje 34,5 odstotka vprašanih. Najprimernejši način obravnave povojnih pobojev je za večino vprašanih pokop žrtev.

Da je Slovenija ustrezno obravnavala povojne poboje, meni 27,8 odstotka vprašanih. Takšno mnenje deli 52 odstotkov največje vladne stranke Gibanje Svoboda in 48 odstotkov koalicijske SD.

Medtem slabih 40 odstotkov vprašanih meni, da Slovenija ni ustrezno obravnavala povojnih pobojev. Takšna ocena je prevladujoča tudi pri volivcih SDS, NSi in SLS.

Vladna odločitev naletela na ostre odzive

Vladno odločitev o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja kot pravilno ocenjuje dobra tretjina oziroma 34,5 odstotka vprašanih. Tako meni 64 odstotkov volivcev Gibanja Svoboda, 58 odstotkov volivcev SD in 54 odstotkov najmanjše koalicijske partnerice Levice.

Vlada je namreč na predvečer omenjenega nacionalnega dneva spomina na dopisni seji preklicala sklep o razglasitvi 17. maja kot nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, ki ga je sprejela prejšnja vlada pod vodstvom Janeza Janše maja lani v času, ko je opravljala tekoče posle. Poteza je naletela na številne ostre odzive tako na političnem parketu kot v družbi. Prvak SDS Janez Janša je denimo na Twitterju zapisal, da je vlada s to odločitvijo »napovedala novo državljansko vojno«, čemur so sledili številni, tudi sovražni odzivi na družbenih omrežjih.

Na vprašanje, kakšen je najprimernejši način obravnave povojnih pobojev, je sicer 42 odstotkov vprašanih navedlo pokop žrtev. Tretjina vprašanih podpira tudi postavitev spomenika žrtvam in dan spomina na žrtve povojnih pobojev. Uvrstitev tematike v šolski program pa je kot primeren način obravnave povojnih pobojev navedlo 28,7 odstotka vprašanih.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije