PO SESTANKU

Janša ali Šarec, Pahor je jasen in prosi: Pogovarjajte se

Slovenija ni v položaju, da bi se sestavljala nestabilna koalicija. In da bi trajalo predolgo.
Fotografija: Janez Janša, predsednik SDS, in Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije, med izjavo za javnost po pogovorih o sestavi nove vlade RS. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
Janez Janša, predsednik SDS, in Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije, med izjavo za javnost po pogovorih o sestavi nove vlade RS. FOTO: Uroš Hočevar, Delo

LJUBLJANA – Po sestanku predsednika države Boruta Pahorja in zmagovalca predčasnih parlamentarnih volitev je jasno, da si Pahor želi, da vlado sestavi zmagovalec volitev Janez Janša. »Naj povem zelo jasno: ne zavzemam se za nobeno koalicijo posebej, razen da se zavzemam za to, da bi uspelo mandatarju, ki mu bom poveril mandat,« je dejal Pahor.

Po podelitvi mandata pa se kot predsednik republike v ta postopek ne bo vtikal, je dejal. Pri tem je stranke in njihove voditelje pozval, naj ne glede na politične razlike ali prav zaradi njih ta postopek poteka v duhu dialoga. Tako jih prosi, da se pogovarjajo in se vključujejo ter ne izključujejo. »Prosim za pogovor med vami, ne nujno za dogovor, odločitev o vstopu je seveda vaša,« je dejal.

Predsednik je na novinarsko vprašanje pojasnil, če bi se izkazalo, da neka druga večina, mimo Janše in SDS, izkazuje sposobnost, da oblikuje vlado, se bo Janša znova oglasil pri njem in ne bo sprejel mandatarstva. To je Janša tudi potrdil.

Kot smo že poročali, je poudaril, da bodo na pogovore vabljene vse stranke in da želi SDS sestaviti koalicijo za Slovenijo. Medtem pa pobudo za sestavljanje koalicije prevzema Marjan Šarec s svojo stranko LMŠ, ki se je že sestal z Alenko Bratušek, pisma pa naj bi poslal tudi drugim strankam (razen SDS in SNS).

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije