PREGLED LETA 2020

Janez Janša žaloval, Mariborčan z nihalom napovedal konec epidemije

Novice iz Slovenije, ki so letos najbolj odmevale.
Fotografija: Janez Janša. FOTO: posnetek zaslona
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: posnetek zaslona

Letošnje leto so Slovenijo zaznamovali številni dogodki, za katere verjetno nihče ni mislil, da jih bomo kdaj doživeli. Objavljamo novice, ki so vas v tem letu najbolj zanimale. Največ jih je povezanih z novim koronavirusom oziroma s pristojnimi, ki so letos – na tak ali drugačen način – krojili usodo Slovenk in Slovencev.

Veliko prahu je letos dvigoval nekdanji voditelj Marko Potrč, ki je svoje poglede na epidemijo koronavirusa in z njo povezane ukrepe redno objavljal na družbenih omrežjih. V začetku julija je napovedal, da bomo s Hrvaško zaprli meje, čeprav je bila takrat na zelenem seznamu. »Že vsaj en teden naj bi bilo odločeno/zastavljeno, da sledi jutri, v petek, 3. 7. 2020, tako imenovano zapiranje meje s sosednjo Hrvaško oziroma vsaj uvajanje karantene po prehodu meje. To sta mi povedali že dve osebi, ki sta blizu tako imenovanemu krogu odločevalcev,« je takrat zapisal na facebooku. No, njegova napoved se ni uresničila, številni Slovenci so se poleti odpravili na Hrvaško na dopust.

Janez Janša žaloval, veliko prahu dvignila fotografija

Sredi decembra je slovenski premier Janez Janša žaloval za dolgoletno kolegico. Poslovila se je dolgoletna kolegica in kandidatka SDS za evropske volitve Barbara Medved Špiletič. Bila je tudi sekretarka v odboru za zadeve Evropske unije v državnem zboru. »Počivaj v miru, draga Barbara. Bila si z nami od samega začetka,« je Janša napisal na twitterju. 

Predsednik vlade pa je veliko prahu dvignil tudi oktobra, ko se je mudil na Teharju, kjer se je udeležil maše v spomin teharskim žrtvam. Pod objavo, ki so jo objavili na uradni strani vlade, so se usuli različni komentarji, med drugim tudi zaradi vozila, parkiranega za premierjem. Kot je razvidno s fotografije, je parkirano kar čez dve parkirni mesti. Mnogi so to dejanje pripisali kar njegovemu vozniku in ga okarali za početje. 

Janez Janša. FOTO: Vlada.si
Janez Janša. FOTO: Vlada.si

Beovićevo obiskal kriminalist

Letos je bila v središču pozornosti tudi vodja svetovalne skupine na ministrstvu za zdravje Bojana Beović. Potem ko se je oglasil direktor klinike Golnik Aleš Rozman, da dobiva sramotilno e-pošto, polno groženj, pošiljatelja resnična resničnost, se je odzvala tudi infektologinja Beovićeva: »Tudi jaz z nekaj naslovov tako rekoč vsak dan dobivam pošto, v kateri me res grdo zmerjajo in tudi od daleč grozijo (plačali boste ipd). Glede na to, da se pošta stopnjuje, bi prosila za nasvet.«

Razkrila je še, da se je pri njej doma oglasil kriminalist, ki ji je prinesel grozilno pismo, »napisano z roko, seveda povsem anonimno«. Ker imajo tudi drugi kolegi podobne težave, je v odgovoru, ki ga je poslala vsem prejemnikom sporočil, prosila za nasvet, kako naj ukrepajo.

Znana trgovina z oblačili zapira vrata v Sloveniji?

Švedska trgovinska veriga s hitro modo H&M, ki se hvali s prodajo trendovskih tekstilnih izdelkov ter modnih dodatkov za vsak okus in žep, je letos napovedala zapiranje fizičnih trgovin.

H&M (za kratico se skriva ime Hennes & Mauritz) ima po svetu več kot 5.000 trgovin, od tega pa jih je bilo v začetku tretjega četrtletja zaradi pandemije novega koronavirusa zaprtih okoli 900, ob koncu četrtletja pa še okoli 200. V tistih, ki so odprte, veljajo posebni ukrepi za preprečevanje širjenja virusa, med katerimi je tudi omejen delovni čas, piše v poročilu o poslovanju H&M, v katerem so napovedali, da bodo v letu 2021 zmanjšali število trgovin za okoli 250. Razlog za to je, da je vse več strank v času pandemije začelo kupovati na spletu.

H&M. FOTO: Reuters
H&M. FOTO: Reuters

Lažne novice: Ljubljano bodo popolnoma zaprli

Leto 2020 je bilo tudi v znamenju bitke z epidemijo novega koronavirus. Država je skozi vse leto sprejemala različne ukrepe in jih prilagajala trenutnim situacijam. V povezavi s tem so se redno pojavljala tudi številna ugibanja in lažne novice. Ena izmed njih je bila, da naj bi Ljubljano popolnoma zaprli.

»V različnih krogih se širijo informacije, da naj bi Ljubljano zaprli in razglasili strogo karanteno. Gre za lažno novico in nepotrebno širjenje strahu. Krizni štab niti civilna zaščita ne predvidevata tovrstnega ukrepa,« je na takrat twitterju zapisal bodoči obrambni minister Matej Tonin. 

Panika med državljani: Cepivo lahko povzroča neplodnost?

Številne Slovenke in Slovence je v začetku decembra prestrašila vest, da bi cepivo lahko pri ženskah povzročilo neplodnost. Za to je poskrbel eden najbolj priznanih in splošni javnosti znanih slovenskih ginekologov dr. Stanko Pušenjak. »Okrog 2/3 žensk bi po cepljenju vsaj nekaj časa, morda pa trajno, lahko bilo neplodnih. Že samo teorija, da je to možno, bi morala prižgati vse semaforje na rdeče, tovrstne posledice pa bi se žal dalo ugotoviti šele po nekaj letih,« je takrat na facebooku zapisal Pušenjak. Pozor, svojo izjavo je naknadno umaknil in se opravičil.

Cepivo. FOTO: S. N.
Cepivo. FOTO: S. N.

Z nihalom napovedal konec epidemije

Že v prvi polovici leta v času prve epidemije smo se verjetno vsi spraševali, do kdaj bomo ujetniki virusa ter kakšna je naša prihodnost. Upokojeni obrtnik Drago Žarkovič pa je bil že marca prepričan, da pozna odgovor. Dobil ga je z nihalom, ki mu je zadnja leta odstrlo že marsikatero skrivnost. »Kot vse druge tudi mene zanima, do kdaj se bodo okužbe širile, zato sem preizkusil z nihalom. To pravi, da bo najhujše trajalo še najmanj osem tednov, torej nekje do 10. in 15. maja, potem pa naj bi se začelo umirjati. Da bi bilo zagotovo, sem večkrat preizkusil in vedno je pokazalo isto,« je povedal 80-letni Mariborčan, ki je veliko razmišljal tudi o vzroku za izbruh te hude pandemije.

Vlada je 14. maja res preklicala epidemijo, a verjetno si ni nihče predstavljal, da bo drugi val udaril še močneje in nam spet obrnil življenje na glavo.

Drago Žarković. FOTO: Tina Horvat
Drago Žarković. FOTO: Tina Horvat

Javnost je spomladi sprehod predsednika države Boruta Pahorja z večjo skupino, v kateri sta bila tudi ministra Matej Tonin in Aleš Hojs, po Črnomlju gledala z odprtimi usti in zgrožena ugotavljala, da zanje očitno ne veljajo ista pravila kot za navadne državljane (denimo ustrezna razdalja med ljudmi).

Obračun na Pop TV, o katerem so govorili vsi

V informativni oddaji Pop TV so takrat gostili ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, voditeljica Petra Kerčmar pa ga je vprašala, kaj oblast sporoča Slovenkam in Slovencem. Minister na vprašanje ni odgovoril, je pa dejal: »Škoda, da niste posneli sami sebe. Škoda, ker niste posneli svojih kamermanov, svojih poročevalcev, ki so ravno tako stali drug ob drugem. Iskati dlako v jajcu ob nekem obisku, kjer smo želeli javnosti predstavljati, kako pomembno je delo policije in vojske, pri tem pa ne pomesti pred lastnim pragom, pa se mi zdi neprimerno.«

Kako se je končal besedni obračun, lahko preberete na tej povezavi.

Petra Krčmar in Jani Muhič. FOTO: posnetek zaslona
Petra Krčmar in Jani Muhič. FOTO: posnetek zaslona

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije