ENO LETO VLADE

Janez Janša stopil pred kamero in pokazal s prstom na ... (VIDEO)

WHO je dal predloge za izboljšave v Sloveniji, a naj ne bi bilo storjeno nič.
Fotografija: Janez Janša. FOTO: Zaslonski posnetek
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: Zaslonski posnetek

Mineva eno leto od nastopa vlade Janeza Janša. Najbolj jo je zagotovo zaznamoval boj z novim koronavirusom (covid 19). Premier pravi, da so kar 80 odstotkov časa namenjali temu. Je pa novinarsko konferenco začel z razlago, zakaj je vlada Marjana Šarca, ki ni bila zrušena, odstopila. Po njegovih besedah je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pred štirimi leti opravila nadzor v Slovenji glede pandemije, ugotovitve pa so bile po besedah premierja relativno slabe. WHO je dal tudi predloge za izboljšave, a naj ne bi bilo storjeno nič. Janša krivi predvsem prejšnjo vlado: »Mislim, da je to eden od razlogov, da so na začetku epidemije, vrglo puško v koruzo. Kar ni bilo narejeno v štirih letih, smo mi v nekaj mesecih.«Po relativno uspešno prestanem prvem valu, so po mnenju Janše opozarjali na prihod drugega, a da se to v Sloveniji na splošno ni vzelo dovolj resno. Realno pa je po njegovem pričakovati tretji val. Janša je bil kritičen do opozicije, ki da je epidemijo izkoriščala za boj za oblast. Napovedal je, da bo predsednik države na zaprosilo vlade organiziral sestanek z njimi, pričakujejo pa od opozicije, da ne bo metala polen pod noge: »Lahko kritizirajo vlado, lahko delajo, kar hočejo, naj pa ne rušijo ukrepov.«


 

To so glavni cilji v naslednjem letu


V zaključnem letu bodo realizirali ključne točke iz koalicijske pogodbe. Najprej je izpostavil debirokratizacijo, ki naj bi državljanom prihranile veliko evrov in veliko časa. Drugi cilj je decentralizacija: Slovenija ni samo Ljubljana in ponekod potrebujejo dodatno skrb, nove programe in drugo. 
 

Zdravstvo iz enotnega plačnega sistema


Poudaril je pomanjkanje kadrov v zdravstvu. Janša je dejal, da se je začela zaključna faza prenove plačnega sistema. Med drugim je dejal, da se bo zdravstveni sistem izločil iz enotnega plačnega sistema in na podlagi tega bo mogoče zagotoviti dovolj kadra in na tej osnovi postaviti nekatere druge reorganizacije, ki so potrebne, je dodal.


 

Spremembe v vladi


V tem letu se je spremenilo nekaj tudi v sestavi vlade. Stranka Desus je postala konstruktivna opozicija, a Jože Podgoršek je še vedno minister. Janša je pojasnil, da so poslanci poslanske skupine Desusa ugotovili, da je v preteklem letu vse, kar je bilo z vidika njihovih predlogov, ki so del koalicijske pogodbe, obravnavano in tudi realizirano. Da s koalicijsko pogodbo nimajo težav, da so pripravljeni vsebine, ki so jih zagovarjali pred enim letom, zagovarjati še naprej. Formalno sicer niso del koalicije, a minister Podgoršek uživa podporo poslanske skupine.
 

Boj za vsako delovno mesto


Podpredsednik vlade in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je napovedal boj za vsako delovno mesto. Pravi, da bo še danes šel v Ormož, kjer so napovedali odpuščanja preko 500 zaposlenih. A Počivalšek miri tiste, ki se bojijo za službe, da je dovolj sredstev za nadaljevanje ukrepov, ki ščitijo delovna mesta. Opozicijo opominja, da ni čas za rušenje, ampak za sodelovanje.
 

Minister Tonin v karanteni


Mminister za obrambo Matej Tonin se je oglasil iz karantene, saj je imel prejšnji teden rizični stik. Napovedal je prave reforme (ni bil konkreten), je pa v nadaljevanju omenjal zdravstvo. Po njegovem je bilo uspešno v boju s covidom, vendar so nekatere stvari stale, čakalne dobe pa se podaljšujejo. Njegova ocena je, da nam ne gre tako slabo, saj da zunanja strokovna javnost zaupa temu, kar ta vlada in naša država počne. Želi si, da bi iskali več točk, ki nas združujejo, da Slovenijo premaknemo naprej.

Minister za kmetijstvo Podgoršek je spregovoril o dosežkih, na koncu pa dodal, da je ponosen, da je postal minister na podlagi podpore poslanske skupine Desusa.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas