AKTIVIRANJE GOSPODARSTVA

Janša: Sproščanje nekaterih ukrepov predvidoma že s torkom (VIDEO)

Naslednji teden bi lahko del gospodarstva že zagnali.
Fotografija: Janez Janša. FOTO: RTV Slovenija
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: RTV Slovenija

Predsednik vlade Janez Janša je ob 19. uri spregovoril o stanju v državi v času epidemije koronavirusne bolezni in o postopnem aktiviranju gospodarskih panog. Uvodoma se je zahvalil vsem, ki upoštevajo ukrepe ter vsem delavcem, ki v teh tednih skrbijo, da stvari tečejo nemoteno. Svojcem umrlih je izrekel sožalje.


Omejitveni ukrepi se bodo lahko ob predhodni izpolnitvi nekaterih pogojev začeli sproščati že s prihodnjim torkom, je napovedal Janša. »Razveseljuje dejstvo, da doslej nismo imeli večjega izbruha v industriji.« Vlada proučuje možnosti ponovnega postopnega zagona vseh tistih dejavnosti proizvodnje, storitev, trgovine in prometa, ki jih je mogoče opravljati ob upoštevanju zadostne medsebojne razdalje, razkuževanja rok in uporabe zaščitnih mask. Naslednji teden bi tako lahko zagnali del gospodarstva.

Drugi protikoronski paket predvidoma že konec meseca

Janša je poudaril, da sta ravno omejitev gibanja na matično občino in upoštevanje tega ukrepa pretekli teden bistveno zmanjšali možnost novih okužb in izbruha novih žarišč. »Brez nadzora gibanja pozitivnih in dodatnega testiranja njihovih stikov zdajšnje omejitve gibanja ni mogoče skrčiti zgolj na nekaj območij.« S spremembo referendumske zakonodaje bi drugi protikoronski paket lahko uveljavili še pred koncem meseca.

Če čez vikend, ki je pred nami, ne bo porasta bolnikov, ki potrebujejo nego v bolnišnici ali na intenzivnih oddelkih, bi vlada po velikonočnih praznikih ponovno zagnala nekatere gospodarske panoge, je v ponedeljek dejal Kacin. Vlada bo ukrepe sprejela še ta teden, a bi začeli veljati »takoj po velikonočnih praznikih«.
 

Vse informacije o koronavirusu doma in po svetu lahko spremljate v članku na tej povezavi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije