USPEŠEN KULINARIČNI PROJEKT

Jabolko namesto šolske malice (FOTO)

V Tropovcih je dišalo po sadnih jedeh.
Fotografija: Članice in član študijskega krožka Tišina. FOTOGRAFIJI: Jože Žerdin
Odpri galerijo
Članice in član študijskega krožka Tišina. FOTOGRAFIJI: Jože Žerdin

Študijski krožek Tišina že 30 let deluje v okviru Ljudske univerze Murska Sobota. Vsako leto se učijo nekaj novega, leta 1995 pa so v oktobru začeli teden vseživljenjskega učenja. Letos so se članice in član študijskega krožka odločili za kulinarični projekt z naslovom Jabolko. Spomnili so se na sadje svoje mladosti, ko v šoli ni bilo malic, v šolski torbi pa so od doma prinesli kos črnega domačega kruha in jabolko.

Za veseli del prireditve so poskrbeli člani Cvetja v jeseni.
Za veseli del prireditve so poskrbeli člani Cvetja v jeseni.

Jabolčne dobrote

O jabolku in njegovem pomenu je zbranim nekaj besed namenila članica Irena Stolnik. Jabolko ima številne simbolične pomene. Iz njegove pradomovine, srednje Azije, so se v nekaj stoletjih drevesa razširila v Evropo in na druge kontinente. Tako je nastalo na stotine različnih sort, zato so jablane najbolj razširjena sadna drevesa. Jabolka lahko uporabljamo za pripravo številnih jedi in napitkov ali pa jih enostavno pojemo. Kljub veliki izbiri raznolikih sort nekdanje raznovrstnosti ni več, stare sorte so že skoraj izginile. Stolnikova je še povedala, da je obiskala turistično kmetijo Smodiš v Otovcih in spoznala veliko sort starih jablan. Pohvalila je Krajinski park Goričko iz Grada, kjer so v zadnjem obdobju zasadili precej starih sort visokodebelnih jablan.

V kulturnem programu so nastopali člani instrumentalne etno skupine Cvetje v jeseni, ki so zaigrali pesmi o jabolku in kruhu. Udeleženci prireditve so lahko poskusili različne jedi in spoznali, kaj vse se da iz jabolk narediti. Članice in član študijskega krožka so pripravili jabolčni zavitek, indinjače, jabolčno pecivo, jabolčne vrtnice, jabolčne kepice, lepin, kifline, jabolčne rezine z makom, ocvrta jabolka v testu, koruzno zlejvanko z jabolki, pečena jabolka z orehovim nadevam, šklojce, frutek, domači jabolčni kis. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije