NEVARNI GOZD

Izživljajo se v hosti, strašijo ljudi in živali

Objavljeno 23. maj 2020 13.45 | Posodobljeno 23. maj 2020 13.46 | Piše: Tomica Šuljić

Dirkanje z motorji in gorskimi kolesi je sicer prepovedano. Redarji v Logu in Dragomerju že dežurajo po hosti.

Po gozdu tudi divjajo z motorji. Slika je simbolična. FOTO: Tomi Lombar
Letošnja koronapomlad se doživlja drugače kot minula leta in epidemija ter z njo povezane omejitve ustvarjajo nove težave: tako je skupina krajanov iz naselij Log pri Brezovici in Dragomer pred nekaj dnevi objavila daljši opis dogajanja v sicer mirni občini Log-Dragomer. Na gozdnih oziroma kolesarskih poteh, ki občino povezujejo s krajem Brezje, se občani in drugi sprehajalci vse pogosteje srečujejo z motoristi in avtomobili, čeprav smejo na te poti z motornimi vozili le lastniki traktorjev: »Gozdna pot je postala priljubljena bližnjica za voznike, ki se izživljajo z motorjem ali izogibajo glavnim cestam, in ker so pod očitnim vplivom prepovedanih substanc, je le vprašanje časa, kdaj bo prišlo do hujše nesreče,« v daljšem javnem zapisu opozarjajo prestrašeni in jezni domačini.

image
Po gozdu tudi divjajo z motorji. Slika je simbolična. FOTO: Tomi Lombar

Z avtom do gozdne jase

Če se namenite na sprehod sredi hoste, morate biti pozorni tudi na gorske kolesarje, ki po novem švigajo kar po glavnih gozdnih poteh (in ne po širše znani ter urejeni progi, ki vodi iz tamkajšnjega vrha Žaba do Dragomerja). V zadnjih mesecih so sredi gozda pogosto parkirana prestižna terenska vozila z ljubljanskim grbom, njihovi vozniki tam sprehajajo pse: »Videl sem punco, ki je pripeljala z avtom sprehajat psa, in sem ji povedal, da bo redar kaznoval njo, ne pa motorista, ki bo švignil mimo nje. Opravičevala se je, ampak ljudje še vedno pridejo z avti kam na gozdno jaso,« svoja opažanja razgrne župan občine Log - Dragomer Miran Stanovnik.

Kakšen posameznik je siten, in če se dva takšna najdeta, lahko pride do fizičnega obračunavanja; bili smo že na meji tega.

Slednji je po Sloveniji zaslovel prav kot motorist, sedaj jih srečuje tam, kjer ne bi smeli dirkati: »Nekateri so se celo ustavili, ko sem jim tako nakazal, ter sem jim razložil, zakaj njihovo početje v adrenalinskem afektu ni najprimernejše,« pravi Stanovnik ter nadaljuje, da se vsi motoristi ne strinjajo: »Kakšen posameznik pa je siten, in če se dva takšna najdeta, lahko pride do fizičnega obračunavanja; bili smo že na meji tega.« Krajani tarnajo, da v odgovor pogosto dobijo posmeh: »Češ, kaj nam pa morete, nekateri celo grozijo. Na youtubu so celo kanali, kjer skupine objavljajo svoje gozdne avanture na motorjih, vključno z nedovoljenim snemanjem sprehajalcev s kamerami na čeladah, posnetke objavljajo in komentirajo.« A bolj kot nejevolja je prisoten strah zaradi nezgod kje v gozdu, kjer – kot opozarja Stanovnik – ni vsepovsod pokritosti z mobilnim signalom, dostop s helikopterjem pa zaradi dreves ni mogoč.

Osornost in napadalnost

Občani navajajo, da neodgovorni vozniki ogrožajo ljudi, prestrašijo pse na vrvicah ter gozdne živali, zatorej morajo vozniki prevzeti tudi odgovornost za morebitne reakcije prestrašene živali ali nezgode, ko se jim ni mogoče pravočasno umakniti: »Namesto tega je marsikateri jezen kolesar ali motorist po neprijetnem dogodku, ki ga je sam povzročil, osoren ali celo napadalen do sprehajalcev in jih krivi za posledice svoje vožnje po neutrjenih poteh, kjer v resnici s kolesom ali motorjem nima česa iskati.«

image
VUKELIč LJUBO Tudi župan Miran Stanovnik je vozil motor, mimovozečim skozi gozd poskuša razložiti neumestnost takega početja.

Na občini zdaj razmišljajo o fizičnih ovirah, ki pa ne bodo nujno ustavile divjakov, saj lahko švignejo tudi mimo njih; bolj učinkovite bi nemara znale biti kamere, ki bi posnele kršitelje. Policija je seznanjena s težavami na gozdnih poteh, tudi medobčinske redarje so že napotili na predele problematičnih poti, pojasnjuje Stanovnik ter nadaljuje: »Je pa to težava tako rekoč povsod po Sloveniji – in bolje ne bo, dokler ne bo bolj restriktivne zakonodaje in bodo začeli ljudje razmišljati drugače.« Do takrat pa gozdnim pešcem namesto sproščenosti v naravi ostaja pozor pred divjaki v gozdu. Niti živalim se ne piše nič bolje. 
Deli s prijatelji