Izvlekel ga je iz potopljenega avta

Jožef Genc se je zahvalil Stanku Dervariču, ki mu je rešil življenje. Priznal, da je bil nor, ker je v opitem stanju sedel za volan.
Fotografija: Jožef Genc (desno) se je srečal s svojim rešiteljem Stankom Dervaričem. FOTOGRAFIJE: Oste Bakal
Odpri galerijo
Jožef Genc (desno) se je srečal s svojim rešiteljem Stankom Dervaričem. FOTOGRAFIJE: Oste Bakal

Čeprav je rojen 11. februarja 1958, bo Jožef Genc iz Ivanjševcev poslej rojstni dan praznoval tudi 24. decembra. Na predbožični dan je bil namreč Goričanec, ki občasno živi pri prijateljici v okolici Gornje Radgone, že blizu smrti, potem pa se je, kot pravi, pojavil angel varuh, ki ga je vrnil med žive.
Zapeljal je naravnost v zbiralnik.
Zapeljal je naravnost v zbiralnik.

Ta angel je dve leti mlajši Stanko Dervarič z Radenskega Vrha, samostojni podjetnik v sosednji Avstriji. Tistega popoldneva je brez oklevanja oblečen skočil v mrzlo vodo in iz potopljenega avtomobila potegnil Genca na suho. S tem mu je nedvomno rešil življenje, česar Jožef nikoli ne bo pozabil.
 

Hotel se je srečati z rešiteljem


Kot smo že poročali, se je usodnega torka v bližini trgovine Jager v Radencih zgodila nenavadna prometna nesreča. »Malo po 15. uri je voznik osebnega avtomobila zapeljal naravnost v zbiralnik vode in vozilo je bilo v celoti pod vodo. Občan je skočil noter in vozniku pomagal iz vozila in nato iz vode. Ob prihodu policistov na kraj dogodka so voznika že odpeljali, izsleden je bil doma, kjer je zaradi močne vinjenosti spal in se ga sprva ni dalo zbuditi in opraviti preizkusa alkoholiziranosti. Nato je bil zbujen in mu je bil odrejen preizkus alkoholiziranosti, ki ga je odklonil. Odrejen mu je bil strokovni pregled v ZD Gornja Radgona, ki ga je prav tako odklonil. Zoper povzročitelja prometne nesreče so policisti na pristojno sodišče podali obdolžilni predlog,« je povedala tiskovna predstavnica PU Murska Sobota Suzana Rauš.
Avto je hitro potonil.
Avto je hitro potonil.

Po vrnitvi iz bolnišnice se nam je voznik sam oglasil, češ da bi se rad srečal z rešiteljem. Jožef Genc bi namreč svojega angela varuha rad spoznal, ga objel, mu stisnil roko in se mu zahvalil za rešitev.
Njuno srečanje v okrepčevalnici Marjanca v Gornji Radgoni je bilo prisrčno, nekateri so celo jokali. »Šele čez dva, tri dni sem se zavedel, da bi lahko tudi sam umrl v mrzli vodi. Zdaj sem seveda vesel, da se je vse dobro končalo, še zlasti da sem lahko pomagal,« je skromno dejal Dervarič, ko je iz Jožefovih rok prejel lično oblikovano zahvalnico, v kateri piše: »Zahvala Stanku Dervariču za pogumno in nesebično pomoč pri prometni nesreči, ko mi je rešil življenje! Radenci, 6. 1. 2020.«
 

Prekinil abstinenco


Jožef Genc nam brez dlake na jeziku razloži, kako je tistega dne po zaključku dela po skoraj petih letih abstinence zaradi osebne krize najprej spil dve merici žgane pijače. »Ker sem zdravljeni alkoholik, tega nikakor ne bi smel narediti. Med vožnjo proti prijateljici sem se ustavil še v trgovini in bifeju, kjer sem spil še eno pijačo. Tej je sledila, druga, tretja ... Namesto da bi zadevo reševal, sem vse skupaj še bolj zapletal. Sploh nisem vedel, kdo je človek, s katerim sem bil v bifeju in me je pozneje rešil. Želel me je peljati domov, a sem bil nor, da nisem privolil, in sem sam sedel za volan. Ko sem začel voziti, se mi je noga po nerodnosti ukleščila med pedale in močno pritisnila na plin, tako da mi ni uspelo zaviti. Prebil sem ograjo in končal v mrzli vodi. Kaj se je pod gladino dogajalo, težko ocenim, saj sem bil zanesljivo na poti na drugi svet. Po Stankovi zaslugi sem se znova rodil, in čeprav sem doslej vsake štiri do pet let spil malo več alkohola, odslej do smrti ne bom niti kapljice več. Stanko je moj angel varuh in ga ne smem več razočarati,« je odločen Jožef Genc.


Zaupal nam je, da so ga v Psihiatrični bolnišnici Ormož v minulih dneh rešili krize in sledi novo življenje, seveda pa se zaveda tudi posledic, ki mu jih je povzročila predpraznična neumnost: »Nekako že bo, glavno je, da sem spet med živimi.«
 

Kot bi imel nadnaravno moč


Zadovoljen s končnim epilogom nam je tudi Stanko Dervarič pojasnil, kako je vse potekalo: »Šel sem v prodajalno po nakupih, nato pa še z znancem na pijačo v lokal ob trgovini. Med klepetom se nama je pridružil neznanec, ki je bil očitno pod vplivom alkohola. Bolj ko sva se ga izogibala, bolj je silil zraven in nama je celo plačal pijačo. Nato se nama je vseeno pridružil.«
Dodal je, da je novemu znancu predlagal, da ga mimogrede odpelje do njegovega doma na Radenskem Vrhu, saj je bilo jasno, da ne bi smel sam domov. »A on je vztrajal, da gre s svojim avtom, in se odpravil proti njemu. Ko je obrnil, je z vso silo zapeljal naprej, naravnost v ograjo in naprej v zbiralnik vode,« pove Dervarič.


Že med tekom je slekel bundo in brez oklevanja skočil v mrzlo vodo. »Nisem si mogel privoščiti, da bi se mu pred mojimi očmi zgodilo kaj hudega. Zato sem razmišljal le o tem, da ga čim prej potegnem na suho. Sam bi se gotovo težko rešil, saj je bil avtomobil pod vodo, on pa je kar na miru sedel, kot da se ni nič zgodilo. Mogoče se niti ni zavedal, kaj se dogaja, v naslednjem trenutku pa bi bilo gotovo že prepozno. Sreča je le, da ni bil pripet, saj bi ga težje potegnil iz avta. Tako pa sem ga potegnil s sedeža in ven iz vode, kot da bi imel nekakšno nadnaravno moč. Imel sem nekaj težav, da sem ga spravil do ljudi, ki so se že zbrali okrog mlake, saj niti sam nisem več tako mlad,« še razloži naš sogovornik.
Jožef Genc je menda dojel, da alkohol ne spada za volan, a šele po nesreči, ki se je srečno končala. Veliko se jih ne. In v njih pogosto umirajo nedolžni. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije