POROČILO O NADZORU

Izredni nadzor policije: med varovanjem protestov so neupravičeno in nestrokovno uporabili prisilna sredstva

Ugotavljajo, da je bila sporna uporaba vodnega curka s primesjo plinskih sredstev proti posameznikom, ki niso huje kršili javnega reda, prav tako prisilna sredstva zoper invalida.
Fotografija: Protesti v Ljubljani, 5. 10. 2021. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Protesti v Ljubljani, 5. 10. 2021. FOTO: Voranc Vogel

Končal se je izredni nadzor nad delom policije pri varovanju protestov. Na portalu 24 ur razkrivajo, kakšna je vsebina poročila, ki je dolgo kar 161 strani. Poročilo so v ponedeljek poslali tožilstvu, ker obstajajo sumi kaznivih dejanj za uslužbence policije.

Kot piše omenjeni portal, so med nadzorom med drugim odkrili nesorazmerno, neupravičeno in nestrokovno uporabo prisilnih sredstev, neupravičeno odstranitev mirnih protestnikov in neupravičeno izstreljevanje plinskih sredstev. Ugotavljajo, da je bila sporna uporaba vodnega curka s primesjo plinskih sredstev proti posameznikom, ki niso huje kršili javnega reda in celo proti vidno bolnemu posamezniku, prav tako prisilna sredstva zoper invalida. Ugotovili so še neprimerno komunikacijo policistov, prirejanje vsebine dokumenta o uporabi prisilnih sredstev, če naštejemo le nekatere kršitve, ugotovljene z nadzorom, ki ga je odredila notranja ministrica Tatjana Bobnar takoj po zasedbi funkcije.  

Po besedah vršilca dolžnosti  generalnega direktorja Slavka Koroša, gre za najzahtevnejši in najobsežnejši nadzor, ki ga je doslej opravil direktorat za policijo in druge varnostne naloge (DPDVN). Zdaj je na vrsti policija, ki bo morala odgovornost za opisano početje iskati pri uslužbencih, saj v poročilu zaposleni niso navedeni z imeni in priimki. Če bodo prepoznani znaki kaznivega dejanja, pa bo moralo reagirati še tožilstvo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije