KORONAVIRUS

Izredne razmere na meji s Slovenijo, Šarec miri: Brez politizacije in panike

Iz Italije so danes poročali o dveh smrtnih žrtvah.
Fotografija: Sprva so simptomi okužbe podobni gripi ali pljučnici in je brez laboratorijskega testiranja nemogoče določiti, ali gre za okužbo s koronavirusom ali z drugim virusom. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Sprva so simptomi okužbe podobni gripi ali pljučnici in je brez laboratorijskega testiranja nemogoče določiti, ali gre za okužbo s koronavirusom ali z drugim virusom. FOTO: Getty Images

V italijanski deželi Furlaniji - Julijski krajini, ki meji na Slovenijo, so zaradi koronavirus razglasili izredne razmere. Ukrep bo veljal do 31. julija, je medijem pojasnil podpredsednik dežele Riccardo Riccardi. Tako so se odločili zaradi bližine Benečije, da bi lahko pravočasno sprejeli vse preventivne ukrepe.

V deželi Benečija so potrdili 12 okužb, v Lombardiji pa 39. Od tam so danes poročali o prvih dveh smrtnih primerih zaradi covida-19 med Evropejci. Umrla sta 78-letni Italijan v Padovi in 70-letna Italijanka v kraju Codogno, za katero sicer še ni povsem jasno, ali je bil vzrok smrti virus ali katera druga bolezen. V desetih mestih na območju so zaradi zajezitve širjenja virusa oblasti v petek odredile zaprtje šol, lokalov in drugih javnih prostorov, odpovedale so tudi vse športne prireditve.

Po podatkih iz petkovega biltena Svetovne zdravstvene organizacije (WHO)  je Italija postala država z največ primeri koronavirusa v Evropi. V Veliki Britaniji so potrdili tri, v Nemčiji 16, v Franciji pa 12, kjer je za posledicami covida-19 umrl kitajski državljan. Na Kitajskem je virus zahteval 2.236 smrtnih žrtev, drugod po svetu še 17. Skupaj je okuženih najmanj 18.532 ljudi.

Janša bi sklical svet za nacionalno varnost, Šarec miri

Pri nas je prvak SDS Janez Janša vladi v odhodu sporočil, da pričakuje takojšen sklic sveta za nacionalno varnost, ustanovitev nacionalnega kriznega štaba, učinkovit nadzor na kritičnih vstopnih točkah v državo ter sprotno seznanjanje javnosti.

Premier v odstopu Marjan Šarec se je na to nekaj ur kasneje odzval z besedami, da se pristojni – tako uprava za zaščito in reševanje, ministrstvo za zdravje in medresorska skupina – dnevno usklajujejo. »Obstajajo tudi načrti v primeru širšega obsega bolezni. Situacijo je treba jemati resno, a brez politizacije in ustvarjanja panike,« je zapisal na twitterju.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije