NOVE PODROBNOSTI

Izredne razmere: kaznujejo vas lahko tudi v zasebnih prostorih (VIDEO)

Vlada je sprejela nove ukrepe za zamejitev širjenja novega koronavirusa.
Fotografija: Aleš Hojs. FOTO: posnetek zaslona
Odpri galerijo
Aleš Hojs. FOTO: posnetek zaslona

Ob slabšanju epidemiološke situacije je vlada na seji sprejela nekatere ukrepe za omejitev širjenja koronavirusa. Od ponedeljka se bodo učenci od 5. razreda in srednješolci šolali na daljavo. Za sedem regij pa je vlada s petkom začasno prepovedala zbiranje več kot deset oseb in omejila prehajanje med regijami. V sredo je bilo potrjenih 745 novih primerov okužb s koronavirusom. Najnovejše informacije o številkah okužb najdete na tej povezavi.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, minister za notranje zadeve Aleš Hojs, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant ter vladni govorec Jelko Kacin so predstavili podrobnosti posameznih ukrepov.
 
Preberite tudi:
Pouk na daljavo mnoge presenetil, zmešnjava tudi, od katerega razreda dalje
Katere občine so rdeče in kakšne omejitve veljajo zanje

Kot je uvodoma dejal Kacin, razmere ostajajo resne, saj podatki za včerajšnji dan niso boljši. Delež pozitivnih testov je v sredo znašal 14 odstotkov. Raste tudi število hospitaliziranih bolnikov in tistih na intenzivni negi. To je ogromen zalogaj za naše epidemiologe, ki se že od vsega začetka vsak dan trudijo, da bi tovrstna poizvedovanja opravili hitro in natančno, je opozoril vladni govorec. Vlada je bila po njegovih besedah primorana sprejeti strožje ukrepe. Enkrat na teden bodo presojali, katere regije bodo na t. i. rdečem seznamu in kje bodo veljali posamezni ukrepi.

Kdaj lahko zapustite rdečo regijo?

Notranji minister Hojs je spregovoril o regionalni omejitvi gibanja. Sprejeli so tudi odlok, ki popolnoma prepoveduje zbiranja več kot deset ljudi. Odlok o začasni delni omejitvi gibanja pa po besedah ministra omejuje gibanje iz statističnih regij, ki so obarvane rdeče. Posebej je pomembno, da tisti, ki živijo v oranžnem območju, lahko potujejo v rdečo območje, a tovrstne premike odsvetujejo, je še dejal. Če gre za varstvo oseb, družinske stike, dostop do zdravstvenih storitev in podobno, se lahko ljudje po državi gibljejo brezskrbno. Tisti, ki imajo tako stalno kot začasno prebivališče, se morajo odločiti, kje od teh dveh naslovov bodo v času omejitev bivali. Morebitne kršitve bodo po besedah ministra, tako kot marca, redno nadzirali in ustrezno sankcionirali.

Ali morate odpovedati turistično rezervacijo na lokaciji, ki je obarvana rdeče?

Državljani, ki imajo do danes opravljeno rezervacijo za koriščenje bonov, prav tako lahko potujejo med regijami. Vseeno pa pristojni v naslednjih tednih odsvetujejo tudi tovrstna potovanja, zato se je vlada odločila, da podaljša veljavnost bonov, je še poudaril Hojs.

V občinah, ki bodo imele ugodno epidemiološko sliko znotraj rdeče regije, bodo župani lahko sami urejali oziroma omejevali aktivnosti v svojem kraju.

Sprememba pri nadzoru druženj

Kako bodo nadzirali zasebna druženja? Hojs odgovarja, da so v tokratnem odloku generalno prepovedali zbiranje ljudi oziroma druženja, ne več samo na javnih krajih. Po besedah Hojsa bo tako zdravstveni inšpektorat lahko kaznoval posameznike, ki bi v zasebnih prostorih prirejali zabave z večjim številom ljudi. Inšpektor bo lahko prišel na dom, če bo dobil prijavo sosedov, da se na določenem mestu zbira večje število ljudi. Minister je ob tem poudaril, da še vedno to ne pomeni, da bo policija hodila po domovih in naključno trkala na vrata.

Bergantova: Nošenje maske na prostem ima psihološke učinke na ljudi

Bergantova je poudarila, da je eden novih od ukrepov tudi nošnja mask na odprtih javnih površinah. »Vem, da se marsikdo sprašuje, ali res potrebuje masko tudi takrat, ko je sam,« je dejala in dodala, da je nošenje maske ustrezen in učinkovit ukrep, da zamejimo širitev virusa. Otroci do šestega leta, osnovnošolci do vključno 5. razreda in vzgojitelji v vrtcih še vedno maske ne potrebujejo.

»Ko sem se sama sprehodila po Ljubljani, so bili ljudje v gručah, ljudje pa smo socialna bitja in težko vzdržujemo ustrezno distanco,« odgovarja na vprašanje, ali res potrebujemo masko tudi na sprehodu. Bergantova dodaja, da ima nošenje maske na prostem tudi psihološki učinek, da ljudje bolj upoštevajo ustrezno socialno distanco.

Zdravstveni delavci po novem ne bodo šli v karanteno zgolj zaradi stika z okuženo osebo, saj se po besedah Bergantovo nahajajo v hudi kadrovski stiski in si tega ne morejo privoščiti. Zaposleni v zdravstvu bodo ostali doma šele takrat, ko se bodo pojavili morebitni simptomi.

Mlajši učenci se bodo šolali od doma, delo v vrtcih poteka nespremenjeno

Šolska ministrica Simona Kustec je dejala, da se bo prihodnji teden, torej med 19. in 23. oktobrom, v vzgojno-izobraževalnih zavodih izvajal prilagojeni proces izobraževanja. Učenci od 1. do vključno 5. razreda se izobražujejo v šoli, starejši učenci pa na daljavo. Glasbene šole bodo morale pouk izvajati na daljavo, zavodi za šolanje otrok s posebnimi potrebami pa bodo aktivnosti izvajali v zavodu. Prav tako bo proces izobraževanja na daljavo potekal v višjih strokovnih šolah, nobena izjema ni izobraževanje odraslih.

Vse zunajšolske dejavnosti se v omenjenem obdobju ne izvajajo. Izobraževalni proces v visokošolskih zavodih po besedah ministrice poteka v skladu z avtonomno presojo zavoda, kar bo predvidoma pomenilo izvajanje procesa izobraževanja na daljavo. Dijaški in študentski domovi ostajajo odprti, vse dijake in študente, ki se lahko vrnejo domov, pa prosijo, naj to storijo.

Delo v vrtcih v omenjenem obdobju poteka nespremenjeno. Po tednu, v katerem bodo veljale omenjene omejitve, sledijo jesenske počitnice. Ministrica je izrazila upanje, da bodo s temi ukrepi omejili prenašanje okužb, je pa poudarila, da razume, da bo prehod na šolanje na daljavo neprijeten, tudi če le začasno.

V fitnesih in salonih en človek na dvajsetih kvadratnih metrih

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je pojasnil, da s petkom začnejo veljati omejitve predaje blaga in storitev. V t. i. varnih regijah se omeji število oseb v zaprtih vadbenih prostorih in fitnes centrih tako, da bo ena oseba na 20 kvadratnih metrih prostora. Enako velja za kozmetične in frizerske salone. Še vedno bo mogoče o opravljati gostinske storitve.

V rdečih conah bo prepovedana dejavnost fitnes centrov in gostinskih obratov, kar pa ne velja za gostinske dejavnosti v nastanitvenih objektih, kot so hoteli in kampi. Dovoljena pa bo dostava hrane in pijače. V frizerskih in kozmetičnih salonih bo lahko le ena stranka.

Celotno novinarsko konferenco si lahko ogledate v spodnjem videu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije