Izkušnja Slovenca, ki je po sprostitvi ukrepov odšel na otok Krk

Govorili smo z Boštjanom, ki ima apartma na Krku.
Fotografija: Otok Krk. FOTO: Jože Suhadolnik 
Odpri galerijo
Otok Krk. FOTO: Jože Suhadolnik 

Hrvaška vlada je čez noč sprostila ukrepe in na presenečenje številnih Slovencev odprla meje za lastnike nepremičnin na Hrvaškem, ki so hkrati državljani Evropske unije. Po nekaterih podatkih naj bi imelo na Hrvaškem kar 100 tisoč Slovenec nepremičnine. Navodila so bila dokaj jasna, zato se je za obisk svojega apartmaja na otoku Krku odločil tudi Slovenec Boštjan Podboršek. Dan po sprostitvi ukrepov je odšel proti morju.
 
Preberite tudi: 

Vesela novica za vsaj 110.000 Slovencev: meja je odprta
»Slovenci bodo gotovo prvi prišli«: tako se bo treba obnašati na Hrvaškem



Na otok Krk se je odpravil po običajni poti prek mejnega prehoda Jelšane. »Na mejnem prehodu ni bilo gneče. Slovenski policisti so mi le pomahali naj grem naprej medtem ko sem mogel na hrvaški strani počakati nekaj minut.« Pred njim je namreč mejo želela prečkati ženska, ki ni imela potrebnih dokazil za prehod. Lastnik nepremičnine, ki jo je želela obiskati, je bil njen zunajzakonski parter, zato so policisti potrebovali kar nekaj časa, a so se na koncu vseeno odločili, da jo spustijo na Hrvaško.

Podboršek je hrvaškim policistom le predložil lastniški list, povedati je moral tudi, koliko časa bo ostal tam, zapisali pa so si tudi njegovo telefonsko številko. Prehod meje je opravil v nekaj minutah, gneče ni bilo. Na mejnem prehodu niso zahtevali nikakršnih podatkov o zdravstvenem stanju, tudi merjenja telesne temperature ne izvajajo. V okviru rahljanja ukrepov ni več predvidena 14-dnevna obvezna karantena, se pa morajo tisti, ki pridejo na Hrvaško, držati epidemioloških ukrepov.

Otok Krk, kamor se je odpravil naš sogovornik, je v času največje krize doživel popolno izolacijo in prehod na otok je bil izjemno omejen. Zdaj vse poteka tekoče, le mesta na otoku so zelo osamljena. »Na otoku je kot v mestu duhov, trgovine so sicer odprte, tudi lokali, vendar vse skupaj izgleda zelo prazno,« je pojasnil Slovenec Boštjan. V trgovinah ne uporabljajo mask, le razkuževanje rok je obvezno. Kot je še povedal naš sogovornik, namerava v Malinski ostati kakšnih deset dni.

Za zdaj v Sloveniji velja, da morajo tisti, ki prihajajo iz tujine, opraviti sedemdnevno karanteno. Pričakuje pa se oblikovanje predloga, da karantena ob vrnitvi v Slovenijo morda ne bi bila potrebna, če bo bivanje na Hrvaškem krajše od 72 ur, je pred kratkim dejal vladni govorec Jelko Kacin.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije