PO ŠOKU

Izključeni Brglez: To je bil zrežirani dogodek

Brglez Cerarju očita, da je kršil sklepe izvršnega odbora. 
Fotografija: Brglez ostaja član poslanske skupine, čeprav so ga odslovili iz stranke. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Brglez ostaja član poslanske skupine, čeprav so ga odslovili iz stranke. FOTO: Blaž Samec, Delo

LJUBLJANA – »Včerajšnja izključitev je bila povsem zrežiran dogodek, to se da jasno videti,« je na novinarski konferenci v državnem zboru povedal Milan Brglez, ki ga je SMC včeraj izključila iz stranke. Dodaja, da so bili postopki napačno izpeljani, in pravi, da večina ni vedela, kaj se dogaja.

Cerarju očita, kar Cerar očita njemu


Brglez je povedal, da so najprej rekonstruirali svet v skladu z izidi volitev. Mesta je zasedlo šest novih predstavnikov, ki jih je predlagal sam predsednik, nato so spremenili še ostale odbore. Poudaril je, da so bili očitki neutemeljeni, od takih, da je dajal preveč izjav in zasenčil predsednika, do teh, da je obsodil, medtem ko ga je predsednik stranke pozdravil, napad na Sirijo.

»V primerjavi z mano je sam predsednik stranke večkrat kršil sklepe izvršnega odbora. Glavni razlog je bila moja zahteva, da je treba stranko konsolidirati, da jo je treba pripraviti na nove volitve, da pridejo pravi ljudje na mesta in ne naši ljudje,« je povedal in dejal, da je imel tudi idejo o približevanju socialno liberalnih strank, kar so podporniki Cerarja zavrnili, čeprav je bila to po njegovem mnenju edina smiselna ideja.

Pravi, da je dobro spal


Za naprej Brglez pravi, da ne misli vleči hitrih in nepremišljenih potez. »Glave je treba ohladiti. Politična situacija je občutljiva, sam ne želim povzročati dodatnih težav. Dokler bo minimalna možnost, da se naredi leva vlada z NSi ali brez, je treba premisliti čisto vsak korak. Ne me spraševati, kje bom nadaljeval politično kariero, ker ne morem odgovoriti. Za mano je zgolj ena čudovito prespana noč zaradi olajšanja, ki ga človek občuti, ko ni treba prikrivati slabosti stranke, vlade,« je dejal.

Povedal je še, da ga je stranka že izbrisala z vseh strani, čeprav sklepa sam še ni prejel. »Postopek bi moral biti izpeljan drugače. V politiki je pogosto nevednost tista, ko se režira take dogodke.«

Mandata ne namerava vrniti


Na vprašanje, ali ima Janez Janša zdaj več možnosti, da sestavi vlado. »Vse, kar sem delal znotraj tega mandata, je bilo za opcijo Marjana Šarca, da se zadeva sploh začne. Zdaj nisem več akter, si pa želim, da si s svojim ravnanjem ne povzročam škode. Če bodo prevladala čustva, te opcije sploh ne bo,« je povedal in dodal, da ostaja član poslanske skupine SMC in da ga iz nje ne morejo izključiti.

Na očitke, da bi moral vrniti mandat, ne misli pristajati. Pravi, da si je s svojim delom na terenu sam zagotovil te glasove. 
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije