SATELIT

Izjemni korak za človeštvo: to bodo v vesolje izstrelili Slovenci (FOTO in VIDEO)

Izstrelitev si boste lahko ogledali v neposrednem prenosu.
Fotografija: Trisat-R pripravljen na prevoz iz Maribora v Francosko Gvajano. FOTO: Leis
Odpri galerijo
Trisat-R pripravljen na prevoz iz Maribora v Francosko Gvajano. FOTO: Leis

Dve leti po izstrelitvi prvih dveh slovenskih satelitov v vesolje bo danes poletel v nebo tretji, poimenovan Trisat-R. Tako kot prvi slovenski nanosatelit so ga razvili na Univerzi v Mariboru. Z novo evropsko nosilno raketo Vega-C ga bodo poslali v vesolje z izstrelišča v Francoski Gvajani predvidoma ob 13.13.

Prvi polet nosilne rakete Vega-C bo ponesel v vesolje prve nanosatelite v srednjo Zemljino orbito. »Po prvi uspešni izstrelitvi satelita Trisat, ki smo ji bili priče v letu 2020, tokrat ta izjemni korak človeštva Slovenci delimo zgolj z dvema vodilnima evropskima vesoljskima narodoma, in sicer s Francozi in z Italijani. S tem dejanjem bomo Slovenci dobili sicer majhen, pa vendar večen spomenik v vesolju,« so sporočili z Univerze v Mariboru.

Meritve ionizirajočega sevanja

Trisat-R je institucionalna demonstracijska misija, ki jo izvaja mariborska fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (Feri) po pogodbi z Evropsko vesoljsko agencijo (Esa) ter v sodelovanju z Evropsko organizacijo za jedrske raziskave (Cern) in s slovenskim podjetjem SkyLabs.

Njen osnovni namen je opravljanje meritev ionizirajočega sevanja v srednji Zemljini orbiti z namenom modeliranja okolja magnetosfere in boljšega razumevanja vesoljskega vremena.

Izdelan v Sloveniji

Satelit Trisat-R temelji na platformi z izjemno visoko stopnjo miniaturizacije in je v celoti zasnovan, načrtovan in izdelan v Sloveniji. S svojo težo 4.965 gramov in velikostjo 30 krat 10 krat 10 centimetrov sodi v razred nanosatelitov standardne velikosti treh enot.

Današnjega spremljanja izstrelitve satelita Trisat-R na sedežu Univerze v Mariboru se bosta med drugim udeležila minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han in rektor univerze Zdravko Kačič.

To bo tretji slovenski satelit v vesolju. Z isto raketo kot nanosatelit Trisat so septembra 2020 poslali v vesolje še mikrosatelit Nemo HD, ki so ga razvili v Centru odličnosti Vesolje-SI v Ljubljani.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije