RUMENO

Izdali opozorilo: v četrtek in petek bo padlo krepko pod ničlo

Agencija za okolje opozarja. Očitno nas bo pošteno nazeblo, če se ne bomo dobro oblekli.
Fotografija: Šali in kape nam bodo še prišli prav. FOTO: Zbynek Pospisil Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Šali in kape nam bodo še prišli prav. FOTO: Zbynek Pospisil Getty Images/istockphoto

Ob pogledu skozi okno se zdi, da je zunaj lepo, prijetno in spomladansko vreme, a ko stopite ven, se te misli hitro razblinijo. Zadnje dneve je namreč marsikoga pošteno nazeblo, saj je ob vetru občutek mraza še večji. Danes bo sicer pretežno jasno z občasno nekoliko povečano koprenasto oblačnostjo, pihal bo veter, na Primorskem šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 5 do 10, na Goriškem in ob morju pa okoli 12.

Ponoči se bo zjasnilo, veter se bo polegel, a v četrtek zjutraj se bomo zbudili v izjemno mrzlo jutro. Najnižje jutranje temperature bodo od –8 do –1, ob morju okoli 0, najvišje dnevne pa od 9 do 13 stopinj Celzija. Agencija za okolje je zaradi nizkih temperatur izdala celo rumeno opozorilo za četrtek in petek.

Dodali so še, da bo v petek precej jasno, čez dan pa bo naraščala oblačnost, ki bo dosegla vrhunec v soboto, ko bi lahko občasno rahlo deževalo.

 

Nevarnost pozebe velika

Možno je pričakovati povečano tveganje za morebitne poškodbe zaradi pozebe na kmetijskih rastlinah. 

Najnižje temperature, ki jih rastlina še lahko prenese in njena odpornost proti pozebi so odvisne od same rastline in drugih dejavnikov, so pojasnili na Arsu. Stopnja fenološkega razvoja rastlin je trenutno zelo različna in odvisna od lokacije, vrste, sorte, lege in kondicije rastlin.

Medtem ko ponekod marelice že zaključujejo cvetenje ali so že odcvetele, kot je to na primer na Vipavskem, so breskve, češnje in višnje že v polnem cvetenju. Zgodnje sorte vinske trte so v fazi nabrekanja brsta ter v stadiju volne, jablane in hruške pa večinoma v fazi brstenja in prehajanja v fazo odpiranja brsta.

Negativne temperature lahko ogrozijo vse naštete razvojne faze, še posebno, če bodo trajale več ur. Za odpirajoče in odprte cvetove je nevarno že, če se temperature spustijo pod minus dve stopinji, kakšno stopinjo več mrazu še lahko preživijo odpirajoči se cvetni brsti, za mlade plodiče pa je lahko usodna že minus ena stopinja.

 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije