KRIVULJA ZNOVA V NEBO

Veliki porast primerov, številka je šokantna

Število novih primerov spet močno naraslo.
Fotografija: Epidemija je spet v porastu FOTO: Maxim Shemetov, Reuters
Odpri galerijo
Epidemija je spet v porastu FOTO: Maxim Shemetov, Reuters

Potem ko je v zadnjih tednih epidemija nekako stagnirala, beležili smo okoli tisoč okužb na dan, pa je v zadnjih dneh porast novih primerov ogromen. Delež pozitivnih testov je že včeraj presegel 30 odstotkov, kar se ni zgodilo niti ob lanskem drugem valu. A podatki so danes še slabši ...

image_alt
Tako hudo še ni bilo: delež pozitivnih testov je presegel 30 odstotkov

Po podatkih Nijz so včeraj opravili 7.367 PCR-testov in potrdili kar 2.145 novih okužb. Gre za 29,1-odstotni delež pozitivnih. 

To je najvišje število okužb po 12. januarju letos, ko smo zabeležili 2.104 okužbe. Rekordno število pozitivnih primerov je bilo 5. januarja: 3.428.

Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh je poskočilo na 664 (včeraj 621), sedemdnevno povprečje pa znaša 1.198 (včeraj 1.073). Kot ocenjuje Nijz, je trenutno aktivnih primerov 14.029.

Največ novookuženih je v starostni skupini od 15 do 24 let (414). Kar 21 primerov pa je tudi v starostni skupini od nič do štiri leta. Vlada je včeraj poročala tudi o najmlajšem hospitaliziranem zaradi covida, star je samo tri leta.

Umrlo je devet ljudi

V bolnišnicah se zaradi covida zdravi 427 ljudi, od tega jih intenzivno terapijo potrebuje 121. Na respiratorju sta 102 osebi.

Umrlo je devet ljudi. Skupaj je smrtnih žrtev že 4.654.

Ustanovitelj sledilnika Luka Renko je že zjutraj na twitterju opozoril, da lahko danes pričakujemo več kot 2.000 okužb, saj je bilo včeraj v aplikaciji OstaniZdrav izdanih kar 1.938 TAN-kod, s katerimi obveščajo vse potencialne stike o tveganju okužbe. Pozneje je dodal, je teh okužb kar 2.145.

Zadnje dni se ob poslabšanju razmer že govori o novem zaostrovanju ukrepov. A za zdaj tako stroka kot vlada še zatrjujeta, da zapiranja države ne bo. Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte je o tem včeraj dejala: »Epidemija v svetu in Evropi še zdaleč ni obvladana. Okužbe še vedno naraščajo in tudi Slovenija ima krivuljo obrnjeno navzgor. Kljub temu ocenjujemo, da rast trenutno ni eksponentna, zato lahko z ukrepi, ki jih imamo, zdravstveni sistem vzdržujemo na neki relativno stabilni točki.«

image_alt
Fortetova o zaostrovanju ukrepov: Smo na meji

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije