ODŠKODNINA

Izbrisani od države zahteva 2,5 milijona

Objavljeno 24. september 2019 14.42 | Posodobljeno 24. september 2019 14.42 | Piše: Gordana Stojiljković

Budimir Vuković ostal brez dokumentov, zdaj zahteva povrnitev škode. Po 40 letih bivanja v Sloveniji je dobil začasno dovoljenje za prebivanje.

Budimir Vuković od države zahteva dva milijona in pol.
LJUBLJANA – Na pravdnem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča se je z neuspešnim poravnavnim narokom začelo presojanje v pravdi, s katero izbrisani in edini apartid v Sloveniji – človek, ki nima državljanstva v nobeni državi – 64-letni Budimir Vuković od države terja vrtoglavega 2,5 milijona evrov.

image
Izdal je pesniško zbirko z naslovom Klanje in je član srbskega književega kluba. FOTO: Gordana Stojiljković

Bralcem Slovenskih novic zgodba Budimirja Vukovića, ki se preživlja s prodajo časopisa Kralji ulice, ni neznana, saj smo o njem že pisali. Prejšnji mesec je po 40 letih bivanja v Sloveniji, 27 letih nezakonitega, dobil začasno dovoljenje za prebivanje v naši državi. Vuković se je namreč iz Črne gore sem preselil že davnega leta 1978, po tistem, ko se je leta 1995 odrekel državljanstvu Črne gore, pa je postal še brezdomovinec.

Vuković, ki je nazadnje delal kot taksist, sicer pa je pisatelj in pesnik, ima tako zdaj potni list za tujce, vendar s tem ni pridobil denimo tudi pravice do stalnega bivališča, čeprav je po treh desetletjih dobil pravico do dela, vrnili so mu tudi vozniški izpit. Za državljanstvo je prvič zaprosil po zakonu o državljanstvu, vendar so ga zavrnili, ker je leta 1991 za nekaj mesecev zapustil Slovenijo, nato je prošnjo oddal še večkrat, a neuspešno.
 

Država ponuja okoli 60 tisočakov


Na prvem naroku so se poskušali poravnati, vendar je Vuković – ta del je za javnost zaprt – zavrnil ponudbo državne odvetnice Aleksandre Kisovec, ki zastopa državo. Šlo naj bi za približno 60.000 evrov, ki jih je država prostovoljno pripravljena priznati Vukoviću, a slednji vztraja pri svojem prvem zahtevku.

image
Odvetnik Milan Vajda zastopa izbrisanega Budimirja Vukovića. FOTO: Gordana Stojiljković

Ker je državno odvetništvo šele dan pred prvim narokom posredovalo pripravljalno vlogo – kot je pojasnila Kisovčeva, ker tožnik ni odgovoril na njihovo ponudbo – je sodišče dalo tožniku 30 dni časa za odgovor na pripravljalno vlogo, naslednji narok razpisalo za 23. december, pri tem pa pozvalo tožnika, da k naroku pritegnejo tolmača za srbski jezik. Vuković sicer odlično razume slovenski jezik, problem pa bi lahko nastal pri njegovi izpovedbi, saj bo treba zapisnik pisati v slovenskem jeziku.
 

Vuković: Rasistična praksa sodišča


Oddaljeni datum sojenja je Vukovića kar precej pogrel. »Že tako so vsi svetovni rekordi preseženi s tem, da sem 27 let brez dokumentov, zdaj pa spet. Sto dni odloga, to je rasistična praksa sodišča,« se je razburil. V tožbenem zahtevku Vuković uveljavlja tako premoženjsko kot nepremoženjsko škodo za obdobje od 25. julija 1993, ko je bil izbrisan iz evidence stalnega prebivališča v Sloveniji, s tem pa izgubil tudi pravico do dela in zaposlitve, pa do 24. avgusta 2007.
Izključen je bil iz družbe, bil je brez osnovnih človekovih pravic in temeljnih svoboščin.


Vukoviču je sicer odškodnino že priznala Upravna enota Ljubljana marca 2017 v višini 8400 evrov, a s tožbo terja povrnitev dejanske škode, ki je mnogo višja. Svoj premoženjski zahtevek utemeljuje s povrnitvijo škode v višini minimalne plače za obdobje 168 mesecev, kolikor je trajal izbris. Če ne bi bil zaposlen, bi prejemal nadomestilo za brezposelnost. Ker je bil izbrisan, je vsa ta leta moral plačevati tudi za vse zdravstvene preglede, zbolel je za sladkorno boleznijo, preživljal je hude duševne bolečine, strah, v svojih najproduktivnejših letih si ni mogel ustvariti družine, ker ni imel dokumentov, tudi ni mogel zapustiti Slovenije.

60 tisoč evrov mu ponuja država.

Skratka, kot pojasnjuje njegov pooblaščenec Milan Vajda, ogrožena je bila tudi njegova varnost: »Izključen je bil iz družbe, brez osnovnih človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Brez dokumentov je bil proti svoji volji nameščen v treh različnih prehodnih domovih po Sloveniji, če bi jih zapustil, bi bil deležen ukrepanja policistov,« pojasnjuje Vajda. Sojenje se bo nadaljevalo decembra, ko bo spregovoril Vuković. 
Deli s prijatelji