IZBOR

Izbrali slovenski avto leta: to je yaris cross! (VIDEO)

To je prvi naslov za japonskega velikana Toyoto, ki je premagal renaulta megana conquest in škodo enyaq.
Fotografija: Predsednik družbe Toyota Adria Kensuke Cučija z zmagovalnim pokalom FOTOgrafiji: Uroš Modlic
Odpri galerijo
Predsednik družbe Toyota Adria Kensuke Cučija z zmagovalnim pokalom FOTOgrafiji: Uroš Modlic

Na jubilejnem 30. izboru za slovenski avto leta je naslov odšel na Japonsko, prvič doslej k Toyoti. Yaris cross ga je prevzel od lanske prvakinje, škode octavie.

»Veseli smo, da je Toyotin avtomobil končno postal slovenski avto leta. Dolgo smo čakali, a nam je uspelo,« je dejal ​ Kensuke Cučija, predsednik družbe Toyota Adria, ki to znamko zastopa tudi pri nas. Sicer so se avtomobili te velike japonske korporacije že prej prebili v končni izbor, a nikoli zmagali.

Pet finalistov
Pet finalistov

Yaris cross tokrat ni imel le velike podpore bralcev in poslušalcev, tudi v končnem glasovanju novinarjev sodelujočih medijev, ki je potekalo v tovarni avtomobilskih sestavnih delov TPV Automotive v Brežicah, ga je velika večina postavila na vrh.

Na drugo mesto se je uvrstil renault megane conquest, mimogrede, favorit v redakciji Slovenskih novic in Dela, na tretje pa škoda enyaq. Sledila sta opel mokka in volkswagen ID.4.

Osnovni nabor novih modelov je bil precej manjši kot v preteklih letih, predvsem zaradi zamud pri prihodu na trg, vzrok je znan – pomanjkanje polprevodnikov. Med petnajstimi avtomobili so v predhodnem glasovanju bralci in poslušalci sodelujočih medijev (Motorevija AMZS, Slovenske novice in Delo, Dnevnik in Nedeljski dnevnik, Večer, Evo, Avto magazin, Val 202 in TV-oddaja Avtomobilnost, spletni portal Planet Siol.net in avtomobilski blog Komotar Minuta) izbrali pet finalistov.

Ne samo yaris cross, tudi preostali finalisti so v karoserijskem smislu neke vrste križanci med klasičnimi oblikami, vsi nekoliko bolj dvignjeni od tal. Zmagovalec in drugovrščeni megane conquest izstopata s hibridnim pogonom, ki združuje bencinski in električni motor in ob zmerni vožnji omogoča nižjo porabo.

Yaris cross ponuja tudi možnost štirikolesnega pogona. Dva povsem električna avtomobila sta bila tudi v finalu, mediji smo na končno tretje mesto postavili škodo enyaq. Za zmago bodo morali biti povsem električni avtomobili cenovno dostopnejši, tako bodo postali množičnejši. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije