FONTANA

Iz vrelca bo tekel cviček!

Objavljeno 23. maj 2020 10.37 | Posodobljeno 23. maj 2020 10.37 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Septembra bodo v Šmarjeti postavili fontano rujnega. Oskrbovali jo bodo domači vinogradniki.

Takšna bo fontana cvička. FOTO: Občina Šmarješke Toplice
Občina Šmarješke Toplice je vse bolj turistična. Ne le zaradi termalne vode, ki pomembno sooblikuje življenje v teh krajih, temveč tudi zaradi drugih naravnih danosti. V vinskih goricah Koglo in Vinji Vrh, ki obiskovalca Šmarjeških Toplic pozdravita z leve in desne, so idealne razmere za razvoj vinogradništva in rast vinske trte.

image
Vrt ob stoletnem kostanju bodo kmalu začeli urejati, razpadajočo stavbo, v kateri je bil nekdaj krajevni urad, pa bodo podrli. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Ker območje tradicionalno poraščajo trte, ki dajejo grozdje za dolenjskega posebneža – cviček, za katerega velja, da je v zmernih količinah zdravju koristen, so se v občini odločili, da v središču Šmarjete postavijo izvir cvička, ki ga bodo oskrbovali lokalni vinogradniki. Na območju občine namreč delujeta kar dve vinogradniški društvi, Vinogradniško društvo Šmarjeta in Vinogradniško društvo Vinji Vrh-Bela Cerkev, ki skupaj štejeta več kot 260 vinogradnikov, ti v svojih kleteh s ponosom negujejo rujno kapljico.
 

Nasproti cerkve sv. Marjete


Če bo šlo vse po sreči, in za zdaj kaže, da bo šlo, si bo mogoče že na začetku septembra v središču Šmarjete, nasproti cerkve svete Marjete na vrtu ob stoletnem kostanju natočiti kozarec cvička, saj bo že delovala fontana. »Do takrat bo urejena tudi osnovna infrastruktura, potrebna za njeno delovanje, želimo pa si, da bi bilo do takrat urejeno tudi tlakovanje vaškega središča in postavljena osnovna urbana oprema.

Včasih se je tu spilo toliko cvička, da so ga v gostilno vozili iz vse Dolenjske, pa ga je še zmanjkalo.

Naložba je vredna več kot 137.000 evrov in je vključena v projekt Lokalno je aktualno – Šmarješki izvir cvička, ki ga je Občina Šmarješke Toplice skupaj s partnerji, obema lokalnima društvoma vinogradnikov in mlinom Košak iz Družinske vasi, prijavila na četrti javni poziv za izbor operacij za uresničevanje ciljev na območju LAS Dolenjska in Bela krajina v programskem obdobju 2014–2020, ki se bodo financirale iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj. Idejna zasnova je nastala v ekipi strokovnjakov pod kreativnim vodstvom Boruta Kokelja,« pojasnjuje Alja Rabzelj iz Zavoda za turizem, kulturo in šport Šmarješke Toplice in vodi aktivnosti v projektu Lokalno je aktualno – Šmarješki Izvir cvička ter pri ureditvi središča Šmarjete.
 

Kapljica na žetone


Kot pravi župan občine Šmarješke Toplice Marjan Hribar, je projekt nastal v sodelovanju z več akterji, tako vinogradniki, mlinom Košak, kot drugimi zanesenjaki iz domačih krajev. »Verjamemo, da bo Šmarjeta postala privlačna turistična točka. Obiskovalec bo tako lahko v sproščenem vzdušju poskušal cviček in posamezne sorte, ki so v cvičku, tako da bo kupil kozarec in žetone,« pravi Hribar in omeni še zvonik cerkve sv. Marjete: »Ta bo obiskovalcem ponudil čudovit razgled z višine 28 metrov.«
Domačini idejo podpirajo, tudi zato, ker bo dobilo središče Šmarjete urejeno podobo.

Vključili so tudi domačega mlinarja, Jožeta Košaka iz mlina Košak, ki se ponaša z več kot 200-letno tradicijo.

»Tako bodo tudi domači vinogradniki dobili možnost prodaje svojega pridelka,« zadovoljno pove Alojz Žura, ki ga srečamo v centru Šmarjete. Tudi sam je vinogradnik, a trt nima veliko. Je pa še pred kratkim vodil gostilno v Karlovškovi hiši. »Včasih se je tu spilo toliko cvička, da so ga v gostilno vozili iz vse Dolenjske, pa ga je še zmanjkalo. Včasih je bilo vino res glavna pijača, zdaj pa želimo cvičku ponovno vrniti stari sloves, tudi zato ga želimo ponuditi turistom, ki bodo prišli v dolino Šmarjeških Toplic, obiskovalci pa lahko že zdaj obiščejo katero od zidanic, ki so odprte tudi za turiste, in verjamem, da jih bo v prihodnosti še več,« pravi Žura, ki je pred kratkim prodal Karlovškovo domačijo, ob kateri bo stala fontana, zadovoljen je, da ima novi lastnik vizijo, kako oblikovati vsebino ponudbo v kraju.
 

Fontana ob Karlovškovi hiši


V Šmarjeti so še kako ponosni na rojaka Jožeta Karlovška, neutrudnega raziskovalca in strokovnjaka za ornamentiko in slovensko stavbno dediščino, raziskovalca ljudske umetnosti, gradbenika in slikarja, ki se je tu rodil pred 120 leti, njegova rojstna hiša, ki jo je v baročnem stilu sezidal njegov oče, je prav omenjena gostilna, pred katero bo urejena terasa, ob njej pa vrt s fontano. Snovalci ideje so mislili tudi na to, kako bo obiskovalcu, ki si bo natočil cvička, vino lažje steklo po grlu. Tu so vključili domačega mlinarja, Jožeta Košaka iz mlina Košak, ki se ponaša z več kot 200-letno tradicijo.

260 vinogradnikov na območju Šmarjete s ponosom neguje rujno kapljico.

»Gostu, ki bo prišel poskusit cviček, bomo ob pijači ponudili mlinarjev kruhek,« pravi Košak, tudi predsednik Vinogradniškega društva Vinji Vrh-Bela Cerkev. Sicer pa vinogradniki iz te dolenjske občine dokazujejo, da so še kako spretni v kleteh, o tem pričajo številna priznanja, ki jih dobivajo za svoja vina, iz največjega vinogradniškega društva v občini, to je Vinogradniškega društva Šmarjeta, izhajata tudi dva kralja cvička. V letu 2008 je kralj cvička postal Janez Colnar, v letu 2010 pa Marko Cvelbar, oba odlična vinogradnika s široko paleto vrhunskih vin, seveda tudi z vrhunskim cvičkom. Cvičkov dvor sta v letih 2002 in 2003 iz te občine dopolnili cvičkovi princesi Zdenka Mirtek in Saša Jerele
Deli s prijatelji