FONTANA

Iz šmarješke fontane brizga cviček

Na novoodprti turistični atrakciji si je mogoče natočiti tudi modro frankinjo, žametno črnino in dolenjsko belo. Predsednik države Borut Pahor, ki ne pije alkohola, nazdravil z vodo.
Fotografija: Takole so uradno odprli fontano cvička: Borut Pahor, Igor Zorčič, Ana Pavlin, Maja Vovko in Marjan Hribar. Fotografije: Tanja Jakše Gazvoda
Odpri galerijo
Takole so uradno odprli fontano cvička: Borut Pahor, Igor Zorčič, Ana Pavlin, Maja Vovko in Marjan Hribar. Fotografije: Tanja Jakše Gazvoda

Šmarjeta, središče občine Šmarješke Toplice, se po novem ponaša s prav posebno pridobitvijo – fontano cvička, kjer si lahko prišlek natoči dolenjskega posebneža, za katerega velja, da je v zmernih količinah za zdravje koristen, pa tudi modro frankinjo, žametno črnino in dolenjsko belo. Izvir, pravijo, ne bo usahnil, združuje namreč več kot 260 vinogradnikov dveh domačih društev Šmarjeta in Vinji Vrh-Bela Cerkev, da pa rujna kapljica lažje steče po grlu, je kozarcu, ki ga za 8 evrov kupimo pred pokušino, priložen še prav poseben kruhek – mlinarjeva črna bombica, pečena v mlinu Košak v Družinski vasi, ki ima več kot dvestoletno tradicijo.
V petek so pridobitev tudi uradno predali namenu.

Naložba je z ureditvijo prostora, kjer je bil nekdaj krajevni urad, stala 140.000 evrov, dve tretjini je prispeval Evropski sklad za regionalni razvoj, preostalo občina. Prireditev je bila slavnostna, udeležil se je je celo predsednik države Borut Pahor, ki pa je zato, ker alkohola ne pije, tej novosti, ki ji ni para na svetu, nazdravil kar z vodo. Ampak da je bila fontana vendarle deležna tudi državnega žegna, je Pahorju ob boku stal predsednik državnega zbora, Posavec Igor Zorčič, ki lahko po ustavi nadomešča predsednika.
Ob cvičku se prileže tudi kaj mesnega, obiskovalci so lahko kupili in poskusili dobrote s Turistične kmetije Škrbina.
Ob cvičku se prileže tudi kaj mesnega, obiskovalci so lahko kupili in poskusili dobrote s Turistične kmetije Škrbina.

Skupaj sta torej nazdravila izviru cvička, pridobitev pa so s prisotnostjo podprli mnogi ugledni gostje, tudi dva državna sekretarja, Urška Ban in Jože Podgoršek, župani sosednjih občin in seveda glavni idejni vodja, domači župan Marjan Hribar, prišel je tudi župan pobratene občine Cankova Danilo Kacijan, sicer podpredsednik Nogometne zveze Slovenije, med številnimi znanimi obrazi smo opazili župana občine Celje Bojana Šrota z ženo Katarino Karlovšek. Slednja je še kako povezana s Šmarjeto, saj je vnukinja Jožeta Karlovška, šmarješkega rojaka, ki je bil pred 120 leti rojen prav v hiši na trgu v Šmarjeti, ki stoji ob cerkvi svete Marjete. Bil je neutrudni raziskovalec in strokovnjak za ornamentiko in slovensko stavbno dediščino, raziskovalec ljudske umetnosti, gradbenik in slikar, v njegovi rojstni hiši pa je bila in tudi bo v prihodnje gostilna, kjer se je včasih prodalo toliko cvička, da so ga morali voziti z vse Dolenjske, pa še ga je včasih zmanjkalo, pravijo.
Niti pražen krompir ni manjkal, pripravili so ga člani Društva praženega krompirja iz Mokronoga.
Niti pražen krompir ni manjkal, pripravili so ga člani Društva praženega krompirja iz Mokronoga.

Prireditvi na petkovo popoldne, ki jo je zaznamovala precejšnja vročina, so pustili pečat številni: od domače godbe na pihala Šmarješke Toplice pod taktirko Branka Ambrožiča in s harmonikarjem Jožetom Gotlibom, tamburašev folklornega društva Kres do domačega župnika Andreja Golčnika, ki je blagoslovil novo pridobitev, pa aktualne vinske kraljice Ane Pavlin in 22. cvičkove princese Maje Vovko.

Članice Društva podeželskih žena Šmarjeta so poskrbele za sladke in slane dobrote, člani Društva praženega krompirja iz Mokronoga so pripravili pražen krompir, domači ponudniki so se predstavili s svojimi izdelki in pridelki. Bilo je res živahno, a organizatorji so sledili smernicam Nacionalnega inštituta za javno zdravje in omejili število obiskovalcev ter poskrbeli za razkužila in maske.

Fontana bo po besedah Alje Rabzelj, vodje projekta Lokalno je aktualno – Šmarješki izvir cvička, odprta vsak dan med 11. in 20. uro, kozarec s čipom pa bo mogoče kupiti v hišici poleg fontane, ki je v upravljanju Zavoda za turizem, kulturo in šport Šmarješke Toplice, kjer bodo na voljo tudi različni spominki ter izdelki lokalnih ponudnikov.


Fontana je vsekakor zanimiva popestritev že tako turistično naravnane občine, katere paradni konj je termalna voda in z njo zdraviliški turizem, so pa kraji obdani z vinskimi goricami ter vzorno urejenimi vinogradi. Naravne danosti omogočajo pestro ponudbo športnih aktivnosti, bogata kulturna in zgodovinska dediščina pa se razkriva v arheoloških najdbah ter raznovrstni sakralni in etnološki dediščini. Nov izvir cvička je zdaj še en razlog za obisk slikovite Dolenjske. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije