Iz prve roke: tako je, če z otrokom obiščeš zdravstveni dom na Metelkovi

Zdravstveni dom na Metelkovi je v normalnih razmerah polno zaseden, v teh dneh pa je situacija povsem drugačna. 
Fotografija: Zdravstveni dom Metelkova. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Zdravstveni dom Metelkova. FOTO: Marko Feist

Ko otrok zboli, starše skrbi. Skrb pa je v trenutnih razmerah še toliko večja, saj v zdravstvenih domovih in drugod veljajo poostreni varnostni ukrepi zaradi zajezitve širitve koronavirusa. Staršem se po glavi podijo številna vprašanja, a gotovo je najbolj moreče to, ali je v zdajšnjih razmerah sploh varno obiskati zdravstveni dom. 

Iz prve roke vam lahko razkrijemo, kako je v teh dneh videti, če se z otrokom odpravite v zdravstveni dom na Metelkovo. 

Preden se odpravite na pregled, morate poklicati v zdravstveni dom. Opišete simptome in poveste, kaj muči vašega otroka. Nato sledijo vprašanja, kot so: »Ste zdravi? Ste bili v tujini? Ste bili v zadnjem času v stiku s kom, ki je kazal znake okužbe ali so pri njem potrdili okužbo s koronavirusom?« Ko odgovorite na ta vprašanja, določijo termin obiska in podajo navodila, ki se jih je ob obisku treba držati. 

Otroka lahko v zdravstveni dom pospremi le en starš/skrbnik, prav tako s sabo ne smete pripeljati otrokovih sorojencev. 


​Stroga pravila že na vhodu


Ko vstopite v zdravstveni dom, vas na vhodu pričakajo zdravstveni delavci s seznamom, na katerem je, če ste naročeni na pregled, napisano vaše ime. Ponudijo vam razkužilo, s katerim si razkužite roke, in zaščitno masko za obraz, če nimate s seboj svoje. Roke razkužite tudi otroku, prav tako je treba otroku nadeti masko. 

Hodniki na otroškem oddelku so prazni, prav tako čakalnice. Sprejem v ambulanto je bil hiter, a vas moramo opozoriti, da se zna zgoditi, da bodo otroci nekoliko bolj prestrašeni kot sicer, saj sta medicinska sestra in zdravnik v ambulanti od glave do peta oblečena v zaščitno opremo. Na glavah imajo kape, na obrazih maske in zaščitni vezir/očala, nosijo haljo in rokavice. Pregled je potekal hitro in brez večjih posebnosti, le otrok je bil nekoliko bolj vznemirjen in razdražen, kot je sicer. V ambulanti so še potrdili, da je v teh dneh mnogo bolj mirno kot običajno.

Varnostna razdalja in veliko previdnosti velja tudi, ko z otrokom zapuščate zdravstveni dom. Če kdo zapušča objekt, morajo tisti, ki želijo vstopiti, zunaj počakati, da osebe zapustijo prostor, in lahko šele nato vstopijo. S tem poskrbijo, da ne pride do nepotrebnih stikov. 
 
Več o novem koronavirusu lahko preberete tukaj


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije