ŠE VEČJI, ŠE LEPŠI

Iz kamnitega pušeljca spet doni (FOTO)

Objavljeno 09. avgust 2020 09.34 | Posodobljeno 09. avgust 2020 09.34 | Piše: Milan Glavonjić

Po letu dni obnovili počeni zvon v zadnji Plečnikovi mojstrovini.

Pritrkovalci Gregor, Matic, Matjaž in Janez
Zvonove, ki jih je blagoslovil škof Anton Vovk, je čas razglasil, njihovo neubrano donenje pa je motilo predvsem starejše Ribničane, vajene uglašenih tonov ob določeni uri. Na prelomu tisočletja so jih s težkim dvigalom sneli. Najtežjega, okrog 1300 kilogramov težkega, so namestili na zelenico pred vhodom v župnišče, manjša pa so postavili na cerkvah Jurjevica in Sajevec. Že oktobra leta 2000 so dobili nove, ki so jih vlili v livarni Perner v nemškem Passauu. Simbole slovenske identitete je blagoslovil takratni nadškof dr. Franc Rode.

image
Blagoslovil ga je ribniški dekan mag. Anton Berčan.

A največji med njimi, tehta kar 2890 kilogramov in je posvečen sv. Štefanu, se zadnje čase ni več oglašal tako, kot bi se moral. Na njem je zazijala velika razpoka, zato je bil potreben temeljite prenove. Marca lani so ga odpeljali Passau in ga pretopili, pred kratkim pa so ga nekoliko težjega vrnili in ga s pomočjo župljanov dvignili in obesili na zvonik.

Reklamacija

»Res lepo zvenenje bo prijazno za vsa ušesa, še posebno ko se bo oglašal ob praznikih in določenih urah,« je ob obredu božjega dara ljudem dejal ribniški dekan mag. Anton Berčan. Preden so zvon odpeljali v livarno, ga je skrbel strošek popravila, ki ne bo tako majhen, ceno pa je poskušal zbiti z reklamacijo. »Ni razlage, zakaj je prišlo do napake, saj, kot so dejali v livarni, ni bilo videti nobene poškodbe, ki bi povzročila razpoke. V ceno, okoli 20.000 evrov, so vračunani tudi novi tramovi v zvoniku, posodobljena elektronika in oprema.«

Zadnja mojstrovina

Obnova Plečnikovih zvonikov na ribniški župnijski cerkvi, edini v Sloveniji z zavetnikom sv. Štefanom, papežem in mučencem, ki goduje 2. avgusta, je bila leta 1998 velik izziv. Ne le za tedanjega župnika Maksa Ipavca in stroko, ki je svetoval, da zadnjo mojstrovino slavnega arhitekta ohranijo karseda izvorno. Kamniti pušeljc, kot rečejo izjemni stvaritvi na božji stavbi sredi dežele suhe robe, je varoval tudi zvonove, nameščene leta 1960. Tedaj je župnijo vodil dekan Alojzij Dobrovoljc, zaslužen, da se je Jože Plečnik kljub načetemu zdravju lotil dela. Dobrovoljc je namreč 1956. obiskal župnika Franceta Frica, takratnega župnika v Trnovem v Ljubljani in Plečnikovega prijatelja. Skupaj sta šla k velikemu mojstru s svojo prošnjo.

Prenovljeni zvon, največji med štirimi na ribniški župnijski cerkvi, je še vedno manjši od tistega, ki ga je vzela prva svetovna vojna. S cerkve so ga sneli in pretopili za potrebe avstrijske vojske. So pa ribniški zvonovi zelo mikavni za pritrkovalce. »Petdeset let je od tega, ko me je pod mogočno cerkveno kupolo zvabil sosed, Petelinov Andrej. Kmalu me je skupaj z
image
Kamniti pušeljc rečejo izjemni stvaritvi Jožeta Plečnika. Fotografije: Milan Glavonjić
njegovim sinom Jožetom prevzelo različno udarjanje s kemblji po zvonovih, ki sem jih vselej rad poslušal od daleč. Dejal mi je, da moram upoštevati določeno zaporedje pri trkanju, kar pomeni, da nikoli ne smeta udarjati dva zvona hkrati,« se spominja Janez Žuk, ki je v družbo zvabil še Matjaž Viranta, ta pa sina Gregorja, kmalu se jim je pridružil še Matjažev vnuk Matic. »V Ribnici pritrkavamo ob večjih praznikih, kot so velika noč, božič, birme, obhajila,« je Matjaž ponosen na to slovensko posebnost, ki je drugje po svetu skoraj ne poznajo.

image
Dvig prenovljenega zvona
Deli s prijatelji