LOVCI

Iz jagrskih kotličkov dišalo do Drave

Lovci so se v Malečniku merili na golažijadi. Naj divjačinski golaž je skuhal Marko Komes.
Fotografija: Najboljša šnopsarja Kazimir Najdenik (levo), ki je tudi pripravil najboljši golaž, in Goran Brezner. FOTOGRAFIJE: Marjan Toš
Odpri galerijo
Najboljša šnopsarja Kazimir Najdenik (levo), ki je tudi pripravil najboljši golaž, in Goran Brezner. FOTOGRAFIJE: Marjan Toš

Prva junijska sobota je v Malečniku že tradicionalno v znamenju lovske golažijade, ki jo skupaj pripravljata tamkajšnja lovska družina (LD) in Lovska zveza Maribor (LZM). Letos so mojstri divjačinskega golaža vihteli kuhalnice že devetič in se zaobljubili, da bo prihodnja, 10. golažijada presegla vse. Doslej so si nabrali veliko kulinaričnih skrivnosti od vrhunskih kuharjev golaža, ki zeleni bratovščini z nasveti radi priskočijo na pomoč.

Kuhal je tudi predsednik LZ Maribor Marjan Gselman.
Kuhal je tudi predsednik LZ Maribor Marjan Gselman.
A vsega znanja jim seveda ne izdajo, tako da so odvisni od lastne iznajdljivosti in izvirnosti receptov. In ravno to je čar vsakoletne golažijade, ki se odvija v hladni senci pri malečniškem lovskem domu, kjer pod kotlički prasketa ogenj, za katerega je odgovoren en član tekmovalne ekipe. Vsi drugi se ukvarjajo s pripravo mesa, začimb, pridno okušajo, tuhtajo, kaj še dodati, da bi prepričali komisijo. Nekateri klasični divjačinski golaž pripravijo tudi po izvirnih receptih in mu dodajo celo krompir. Da o vinskih dodatkih ne govorimo.

Veselja je bilo v izobilju.
Veselja je bilo v izobilju.
Kulinarični mojstri so se zbrali ob osmih in po uvodnih pozdravih predstavnikov organizatorjev, tudi predsednika LZM Marjana Gselmana, takoj začeli priprave. Drva za ogenj so pripeljali s seboj, tudi trske za podkuriti. Med rezanjem čebule se je marsikatero oko precej zarosilo, saj je bilo treba pripraviti velike količine, jo primerno dušiti in dodati meso. Po slabi uri je okoli doma močno zadišalo, opojne in mamljive vonjave so se širile vse do Drave, zato ni naključje, da je bilo veliko obiskovalcev. Ti so si lahko poleg spremljanja kuharjev ogledali še predmete na bolšjem sejmu, ki je spremljal golažijado. Kupcev ni bilo ravno veliko, ponudba pa je bila kar bogata.

In medtem ko so mojstri vihteli kuhalnice, so v lovskem domu vrgli karte. Organizatorji so namreč tudi letos pripravili tekmovanje v šnopsu. Neverjetno živahno je bilo, slišalo se je povišane tone, a pod strogim sodniškim očesom Dušana Rosenfelda je vse potekalo po pravilih, zaradi goljufanja niso nikogar izločili. Po hudem boju je zmagal Kazimir Najdenik iz LD Sveti Jurij v Slovenskih goricah.

Najboljša šnopsarja Kazimir Najdenik (levo), ki je tudi pripravil najboljši golaž, in Goran Brezner. FOTOGRAFIJE: Marjan Toš
Najboljša šnopsarja Kazimir Najdenik (levo), ki je tudi pripravil najboljši golaž, in Goran Brezner. FOTOGRAFIJE: Marjan Toš
Tudi ekipno je slavila LD Sveti Jurij (Miroslav Bauman, Kazimir Najdenik in Goran Brezner), ki je nastopila celo brez največjega favorita med lovskimi šnopsarji Ivana Špindlerja.

Kuhali in mešali so lovci tako rekoč od Pobrežja do Zreč na Pohorju. Golaži so bili vsi po vrsti okusni, dobri, mojstrsko narejeni. Vodja prireditve Drago Vešnar je hodil od kotla do kotla, pokušal in okušal in se preprosto ni mogel odločiti.

Na koncu je prepričal Marko Komes, lovska in kulinarična legenda iz LD Pobrežje, ki je s svojo ekipo skuhal golaž nad golaži. Bil je vesel, recepta pa ni želel izdati. Njemu ob bok so se uvrstili kuharski mojstri iz LD Oplotnica in LD Ruše. Pa tudi vsi preostali, saj bi bilo krivično, če bi delali razlike, je poudaril predsednik LZM Gselman. Tudi on je kuhal, v ekipi pa je imel žensko pomoč, saj je računovodkinja LZ Silva Vodopivec dokazala, da je v kuhinji vendarle prva ženska roka.


Skuhali so okusen golaž, postregli pa še z drugimi kulinaričnimi dobrotami, brez lovske salame ni šlo. Pa naj še kdo reče, da divjačina ni za dobra jela. Pa še kako teknejo, so govorile navdušene domačinke. Nasmejan in zadovoljen je bil tudi sekretar LZM Božidar Kunej, tudi zato, ker se je njegova matična ekipa LD Oplotnica zelo izkazala in predstavila pohorske značilnosti divjačinskega golaža. Letošnja golažijada je več kot obetavna napoved za prihodnje, deseto jubilejno srečanje lovskih kuharskih mojstrov v Malečniku. Recepti se menda že pišejo ... 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije