V SLOVO

Iz družinskega kroga sporočili, da je umrl Ladislav Črnologar

Objavljeno 10. avgust 2020 10.15 | Posodobljeno 10. avgust 2020 10.03 | Piše: STA, S. U.

Za radijsko igro Razstreljeni bog, ki jo je priredil po svojem istoimenskem romanu, je prejel nagrado sveta RTV Slovenija.

FOTO: Pixbay
V 86. letu starosti je umrl pisatelj Ladislav Črnologar, so sporočili iz družinskega kroga. Črnologar, ki je napisal več kot ducat romanov in nekaj radijskih iger, je eden redkih, ki se je v Sloveniji sistematično ukvarjal z miniaturkami – majhnimi knjižicami, ki jih je sam tudi izdelal.

Ladislav Črnologar, ki se je rodil 31. oktobra leta 1935 na Hrušici pri Jesenicah, je bil v slovenskem literarnem prostoru prisoten od 80. let minulega stoletja. Prvo njegovo daljše objavljeno delo je bila povest Pot v življenje, ki ji je leta 1980 sledil romaneskni prvenec z naslovom Na gredi, ki je izšel pri založbi ČZP Kmečki glas. Leta 1995 je izdal povest Sla po strahu, ki je avtorjevo zadnje objavljeno delo, ki je izšlo kot večina njegovih del v samozaložbi. Leta 1990 je za svoje pisanje leta prejel Čufarjevo plaketo, piše na avtorjevi spletni strani.

Črnologar je pisal tudi radijske igre. Za radijsko igro Saloma je prejel nagrado radijskega odra Trst. Kot je tedaj zapisala tržaška komisija, delo odlikujejo umetniška celovitost, dramatična silovitost in etična sporočilnost. Za radijsko igro Razstreljeni bog, ki jo je priredil po svojem istoimenskem romanu, je prejel nagrado sveta RTV Slovenija.
Deli s prijatelji