Iz domače karantene nikar na morje (FOTO)

Prostovoljcev, ki pomagajo v kriznih razmerah, je na Koprskem za zdaj dovolj.
Fotografija: Ostanite doma, poziva koprski župan prebivalce iz drugih občin. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Ostanite doma, poziva koprski župan prebivalce iz drugih občin. FOTO: Marko Feist

Na Obali se je javno življenje ustavilo. Trgovine, ki so odprte, so dobro založene, a tako rekoč prazne. Poleg živilskih je v Kopru sem in tja videti odprto kakšno obcestno pekarno, obratujejo pa tudi trgovine s kmetijskimi proizvodi, kar se je izkazalo za dobro.
Koprski župan Aleš Bržan FOTO: Jože Suhadolnik
Koprski župan Aleš Bržan FOTO: Jože Suhadolnik

Po pogovorih z našimi sogovorniki sodeč je veliko Primorcev na vrtovih, obdelujejo svoje vrtičke in spoštujejo pravila. Dobra plat samoizolacije je gotovo ta, da je na območju Policijske uprave Koper veliko manj kaznivih dejanj in prekrškov.

Občutno je upadlo število intervencijskih klicev pa tudi prihodov na policijske postaje, saj velja, da se tja, razen v nujnih primerih, ne hodi, temveč pokliče ali pošlje elektronsko pošto. Anita Leskovec, višja inšpektorica in tiskovna predstavnica koprske policijske uprave, nam je povedala: »Prometnih nesreč, vlomov in drugih kaznivih dejanj oziroma prekrškov je veliko manj.«
Tartinijev trg sameva. FOTO: Marko Feist
Tartinijev trg sameva. FOTO: Marko Feist

Posebnih težav s kršitelji vladnih odlokov, ti poskušajo zajeziti širjenje smrtonosnega virusa, PU Koper ne beleži. Skupin, ki bi se zbirale ali zadrževale na javnih krajih, ni videti, igrala so prazna, po klopeh se ne poseda. Naj ljudje iz drugih občin, v dobro vseh, ne hodijo na Obalo, je v petek pozval koprski župan Aleš Bržan. Nekdanji župan in koprski občinski svetnik Boris Popovič pa je svetnike pozval k nujni obravnavi oprostitve plačil občini do normalizacije stanja, in sicer najemnin za neprofitna stanovanja, stroškov elektrike, komunale in vode za vsa gospodinjstva, ki naj jih prevzame občina, prav tako pa da se dodeli ustrezni mesečni znesek za nakup hrane vsem tistim Koprčanom, ki so zaradi novonastale gospodarske situacije in izrednih ukrepov eksistenčno že ogroženi.

Na območju koprske policijske uprave velja prepoved kurjenja, a tako policija kot koprska civilna zaščita opažajo, da se občani odloka držijo, posredovali so zgolj v enem primeru. Vodja koprske izpostave uprave za zaščito in reševanje, mag. Zvezdan Božič, je za Slovenske novice povedal: »Prostovoljcev, ki pomagajo starejšim in drugim pomoči potrebnim, je trenutno dovolj. Ljudje delajo po vrtovih in se relativno dobro držijo ukrepov.« Dodal je, da so razmere v občini brez posebnosti, obiskovalcev oziroma izletnikov ta konec tedna niso zabeležili.
Obnavljanje pomola v Portorožu FOTO: Marko Feist
Obnavljanje pomola v Portorožu FOTO: Marko Feist

V Izoli, kjer živi eden najprepoznavnejših slovenskih glasbenikov, novinar Drago Mislej - Mef, so ukrepe sprejeli trezno: »V Izoli so zelo pridni,« nam je povedal Mef. »Edina petkova posebnost je bil poln pomol ribičev. Sedeli so na razdalji štiri metre, se pogovarjali, pili vsak svoje pivo in lovili, a izolirano in po predpisih.« Mef, ki je zdajšnjo situacijo sprejel kot dopust, poskuša urejati knjigo 230 ribiških zgodb Marina Sinkoviča, izolski tednik Mandrač, ki ga ustvarjajo Mef, sin Aljoša in drugi, izhaja redno.

»Imamo polne roke dela z devetletnim Leonardom, ki je v naši družini edini depresiven. Leonard je zelo družaben pes, ko smo mu odprli hišna vrata, je imel običaj pozdraviti sosede, goste v lokalu, dobil je kak piškot, ogovorili so ga in božali, zdaj tega ni več,« nam je povedal Mef in dodal, da se potem, ko vidi, da okoli hiše ni nikogar, vrne domov, leže pod mizo in zajoče.
Piranski mandrač FOTO: Marko Feist
Piranski mandrač FOTO: Marko Feist

»Vozimo ga v naravo na sprehode, da vsaj malo pozabi.« Piranski župan Đenio Zadković je v petek pozval občane in občanke Pirana, naj ne hodijo v druge občine, prav tako naj drugi občani ne prihajajo v Piran. Bili so prva primorska občina, ki je s paro očistila trge, klopi, tista območja, kjer se je zbiralo veliko ljudi: »V Piranu in Portorožu je bilo konec tedna videti malo ljudi, občani se uredb držijo,« nam je povedal Bruno Kuzmin, županov svetovalec in vodja odnosov z javnostmi. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije