DRŽAVNA SEKRETARKA

Z danes na jutri: zapušča predsednika vlade

S položaja odhaja na lastno željo, in sicer z 31. avgustom.
Fotografija: Ajda Cuderman. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Ajda Cuderman. FOTO: Leon Vidic, Delo

Vlada je danes izdala odločbo o razrešitvi državne sekretarke v kabinetu predsednika vlade Ajde Cuderman. S položaja odhaja na lastno željo, in sicer z 31. avgustom, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Cudermanova je bila za državno sekretarko v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše imenovana 20. marca letos. Pred tem je bila zaposlena kot državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. Tudi v kabinetu predsednika vlade je bila zadolžena za pomoč pri opravljanju nalog iz pristojnosti gospodarskega ministrstva. Da s koncem avgusta odhaja s položaja, je predsednika vlade seznanila v sredo. V skladu s tem jo je vlada danes razrešila.

Razrešili Erbežnika

Vlada je na današnji seji razrešila državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje Anžeta Erbežnika. Ta je sicer svoj odstop podal že 19. julija letos, je zapisano v sporočilu po seji vlade. Kdo ga bo nasledil, ni znano.

Minister za pravosodje Marjan Dikaučič je vladi predlagal, da Erbežnika na njegov predlog razreši z 19. julijem. Na podlagi navedenega je tako vlada danes izdala odločbo o njegovi razrešitvi, in sicer z 19. julijem, je navedeno v sporočilu po seji vlade.

Erbežnik je julija pojasnil, da z mesta državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje odstopa zaradi nezmožnosti strokovnega dela na način spoštovanja prava EU, vladavine prava in pravne države ter človekovih pravic. Ministrstvu je očital, da poskuša prikriti lastne napake iz neuspešnega postopka imenovanja evropskih delegiranih tožilcev.

image_alt
Sekretar odstopil, ker minister »nima osnovnega znanja«


Dikaučič je v odzivu na Erbežnikov odstop za STA sprva navedel, da »imata različne poglede na vodenje resorja in vlogo državnega sekretarja, zato je ta odstopil«. Kasneje pa je za Televizijo Slovenija očitke, ki jih je v odstopni izjavi navedel Erbežnik, označil za neresnične in jih v celoti zavrnil.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije