VLADA ODLOČILA

Simič postal v. d. generalnega direktorja Fursa, Rupel bo vodil agencijo za knjigo

Simič, sicer davčni svetovalec in trenutno vodja vladnega strateškega sveta za debirokratizacijo, je tedanjo Davčno upravo RS (Durs) že vodil med letoma 2006 in 2008.
Fotografija: Ivan Simič. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Ivan Simič. FOTO: Roman Šipić

Vlada je danes Simona Starčka razrešila s položaja vršilca dolžnosti generalnega direktorja Finančne uprave RS (Furs) in za vršilca dolžnosti imenovala Ivana Simiča. Na to mesto ga je imenovala z junijem in do imenovanja generalnega direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar najdlje do konca novembra.

Simič, sicer davčni svetovalec in trenutno vodja vladnega strateškega sveta za debirokratizacijo, je tedanjo Davčno upravo RS (Durs) že vodil med letoma 2006 in 2008. Vlada ga je s 1. januarjem 2006 imenovala za vršilca dolžnosti generalnega direktorja, nato pa 13. aprila za polni mandat. Julija 2008 je odstopil s položaja.

Furs trenutno kot v. d. generalnega direktorja vodi Simon Starček. Ta je vodenje uprave začasno prevzel 1. marca in na položaju nasledil v. d. generalne direktorice Ireno Nunčič. Ker je Starček 7. maja podal odstopno izjavo, je minister za finance Andrej Šircelj vladi predlagal njegovo razrešitev.

V postopku iskanja novega direktorja Fursa je ministrstvo za javno upravo februarja prejelo eno prijavo, ki je bila naknadno umaknjena. S tem je bil postopek posebnega javnega natečaja zaključen.
 

Rupel na čelu Javne agencije za knjigo Republike Slovenije


Vlada pa je za vršilca direktorja Javne agencije za knjigo Republike Slovenije (Jak) imenovala Dimitrija Rupla.

FOTO: Jože Suhadolnik
FOTO: Jože Suhadolnik


Ta bo na mestu vršilca dolžnosti direktorja javne agencije od 2. junija 2021 do imenovanja novega direktorja po izvedenem javnem natečaju, vendar najdlje do 1. decembra 2021. Obenem je bil v svet Jak kot predstavnik ustanovitelja imenovan Damjan Damjanovič, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Kot piše v sporočilu za javnost, se Rupel, ki bo nasledil Sebastjana Eržena, ki se mu vedejevstvo izteče 1. junija, ponaša z vrhunskimi domačimi in mednarodnimi strokovnimi, znanstvenimi in političnimi referencami. Je avtor več kot 100 izvirnih znanstvenih in strokovnih člankov oziroma samostojnih poglavij v monografskih publikacijah, skoraj 40 recenzij in kritik, več kot 20 strokovnih monografij in vrste leposlovnih umetniških del, je našteto. 

Na vladi izpostavljajo tudi njegove dolgoletne poslovne in vodstvene izkušnje, saj je poleg ministrskih, diplomatskih in znanstvenih položajev kot rektor vodil največjo osrednjo zasebno družboslovno univerzo Novo univerzo, so spomnili. Menijo, da bo zaradi svojih bogatih mednarodnih izkušenj in povezav »zlahka vzpostavil dobro izhodišče za uspešno izvedbo častnega gostiteljstva Slovenije na mednarodnem knjižnem sejmu v Frankfurtu leta 2023«.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije