NAJ FOLKLORA NE BO NASILJE

Inštitut Nike Kovač: Medvedi v Markovcih spet uprizarjajo nasilne spolne odnose

Gre za prakse, ki predstavljajo grob poseg v intimo posameznice, saj jo brez njenega soglasja postavijo v položaj, v katerem simulirajo spolni odnos, opozarjajo v Inštitutu 8. marec.
Fotografija: Gre za prakse, ki predstavljajo grob poseg v intimo posameznice, saj jo brez njenega soglasja postavijo v položaj, v katerem simulirajo spolni odnos. FOTO: Zaslonski Posnetek
Odpri galerijo
Gre za prakse, ki predstavljajo grob poseg v intimo posameznice, saj jo brez njenega soglasja postavijo v položaj, v katerem simulirajo spolni odnos. FOTO: Zaslonski Posnetek

V Inštitutu 8. marec so lani objavili poziv z naslovom: »Naj folklora ne bo nasilje!«, v katerem so se odzvali na pustno šego, ki normalizira spolno nasilje.

Šega, ki je del pustnega karnevala v občini Markovci, vključuje maske medvedov, ki svojo vlogo v pustovanju uresničujejo s ščipanjem intimnih predelov mimoidočih žensk in nekonsenzualnim uprizarjanjem spolnih odnosov. Dva medveda naključno žensko podreta na tla in senzacionalistično, vpričo cele skupnosti, uprizorita spolni odnos.

Ena izmed udeleženk karnevala jim je lani opisala svojo izkušnjo karnevala v Markovcih: »Bila sem 17 in moja sestrica 12!!!, ko sma sami bili na povorki. Zaslišali sma značilno muziko, ki spremlja te pošasti, in se skrili za množico ljudi. A ne dovolj dobro, saj so naju opazili in se zakadili v najino smer. Zbežali sma za neznano hišo in se skrili. Več kot očitno je bilo, da tega ne želima. A so prišli za nama. Ko sma opazili 2 medveda, ki očitno nista hotela opustiti svojega plena, sma začeli jokati. Na srečo se naju je en usmili in drugega odgnal, in rekel: pusti ju, saj nista za hece. Hece?!?! Zgrožena in ponižana sem, da je to še vedno del kulture in da nikoli na povorkah ne bom mogla mirno stati in se prepustiti vzdušju.«

Nedopustno ravnanje tudi letos? 

Leto dni kasneje, ob novem pustnem karnevalu, je po informacijah Inštituta 8. marec zgodba enaka. Medvedi v Markovcih nadaljujejo nedopustno prakso. Župan občine Markovci Milan Gabrovec je lani tudi sam obsodil njihovo ravnanje, a očitno brez konkretnih posledic, saj se nedostojna tradicija nadaljuje.

Takšna normalizacija spolnega nasilja žrtvam sporoča, da je spolno nasilje »hec«, ki se mu lahko skupaj nasmejimo. Sporoča, da morajo vdor v svoj intimni prostor potrpežljivo pretrpeti. Ker je to del tradicije, opozarjajo. 

image_alt
Maškare preplavile srednjeveški trg, razdelili so 800 krofov (FOTO)

image_alt
Vas zanima, s čim se bo v prihodnje ukvarjala Nika Kovač? Imamo odgovor

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije