COVID 19

Institut Jožef Stefan objavil spodbudne novice

Kažejo se pozitivni učinki, a pričakujejo, da se bo zaradi vremenskih vplivov stanje kmalu začelo poslabševati.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Matej Povše
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Matej Povše

Naraščanje epidemije covida 19 se upočasnjuje, je navedeno na spletnih straneh Instituta Jožef Stefan (IJS). Po njihovi oceni to pomeni, da pogoj PCT dobro deluje. Na IJS napovedujejo, da bo zaradi vremenskih vplivov epidemija predvidoma kmalu začela spet pospeševati, saj šele prihajamo v sezono okužb dihal.

»Če se bomo do takrat dovolj precepili, predvsem starejši od 50 let, bo četrti val v bolnišnicah obvladljiv in zdravstvene kapacitete ne bodo presežene,« so navedli.

Po njihovi oceni bo četrti val okužb z novim koronavirusom zaradi velike kužnosti različice delta predvidoma tako obsežen, da se bo do pomladi okužil bolj ali manj vsak necepljeni.

Ocenjeno reprodukcijsko število znaša približno 1,1. Po kriterijih Evropskega centra za nalezljive bolezni se trenutno nahajamo v temno rdeči fazi.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu 19 je pri nas po podatkih vlade cepljenih 1,088.171 ljudi oziroma 52 odstotkov. Z vsemi odmerki cepiva pa je cepljenih 968.679 oseb oziroma 46 odstotkov celotne populacije.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije