REFERENDUMSKI TROJČEK

Inšpektorat prejel sedem obvestil o kršitvah volilnega molka

V šestih primerih ni šlo za kršitev, obravnavajo pa eno zadevo, v kateri obstaja sum, da gre za kršitev volilnega molka.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Črt Piksi

Dežurna služba notranjega ministrstva je od začetka volilnega molka, ki je pred današnjimi referendumi začel veljati v soboto, do 10. ure danes prejela sedem obvestil o domnevnih kršitvah. Od tega inšpektorat za notranje zadeve obravnava eno zadevo, za katero obstaja sum, da gre za kršitev, nanaša pa se na sporno objavo na spletnem mediju.

Državljani na današnjem trojnem referendumu odločajo o usodi zakonov o vladi, o Radioteleviziji Slovenija in o dolgotrajni oskrbi. Po državi bo do 19. ure odprtih več kot 3000 volišč, do tedaj velja volilni molk. V tem času je prepovedano kakršnokoli nagovarjanje volivcev.

Od začetka volilnega molka do danes do 10. ure je dežurna služba ministrstva za notranje zadeve prejela skupaj sedem obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. V šestih primerih ni šlo za kršitev, so ugotovili, obravnavajo pa eno zadevo, v kateri obstaja sum, da gre za kršitev volilnega molka, so zapisali na ministrstvu za notranje zadeve. Kot so navedli za primerjavo, so v času volilnega molka na lanskem zakonodajnem referendum o noveli zakona o vodah skupno prejeli 104 obvestila, na podlagi katerih so uvedli 27 postopkov o prekršku.

Morebitne prijave kršitev volilnega molka do 19. ure na telefonski številki 080 2113 sprejema dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije