Infektologa Tomažiča skrbi odprtje mej

Pravi, da je dejstvo, da se bo virus v Slovenijo vrnil iz tujine. 
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen, Delo

Vlada je s četrtkovo odločitvijo, da prekliče epidemijo, presenetila večino Slovenk in Slovencev. Bojana Beović, vodja strokovne posvetovalne skupine na ministrstvu za zdravje, je še v sredo dejala, da razlogov za preklic epidemije še ni, nato pa so se, kot kaže, stvari čez noč spremenile. V petek je za medije pojasnila tudi, da strokovna skupina preklica epidemije ni obravnavala, saj naj bi bilo za to premalo časa. Osebno se je s tem strinjala ob zagotovilu, da ukrepi ostajajo, nadaljevali se bodo na osnovi zakona o nalezljivih boleznih. Po njenih navedbah gre za ukrepe, ki preprečujejo širjenje bolezni, in tiste, ki so potrebni za pripravo na pričakovani jesenski drugi val.

Preklic pa je presenetil infektologa Janeza Tomažiča, ki pravi, da je trenutna situacija pri nas dobra, ker virusa trenutno pri nas ni veliko. A to se lahko kaj hitro spremeni, če ne bomo previdni.

V petek, ko se je sprostil prehod med državama, so se namreč proti slovenski meji s Hrvaško valile kolone vozil tistih, ki so nestrpno pričakovali, da se bodo lahko vrnili v svoje nepremičnine ali plovila na drugi strani.

Tomažič je v večerni oddaji 24ur dejal, da ga skrbi, kaj se bo zgodilo, ko se bodo odprle meje med državami. »Nevarnost je vnos virusa iz tujine in to se bo zgodilo. To je dejstvo. Odprtje meje z Italijo je skrb vzbujajoče,« je dejal. Dodal je še, da je do neke mere lahko skrb vzbujajoče tudi odprtje mej s Hrvaško.

Italija je namreč napovedala, da s 3. junijem odpravlja omejitve na meji, znova bo dovoljeno vstopanje in izstopanje iz države za državljane članic Evropske unije. V vladnem odloku je zapisano tudi, da bo znova dovoljeno tudi potovanje med posameznimi italijanskimi deželami.

Fotografija je simbolična. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Fotografija je simbolična. FOTO: Tomi Lombar, Delo

 

Kaj bo, ne zna napovedati nihče


Kaj se bo z virusom dogajalo v poletnih mesecih, ne upa napovedati, saj pravi, da je vse odvisno od potovanj in mešanja ljudi z različnih območij. Če bo mešanj veliko, bi lahko po njegovih besedah virus spet postal bolj pandemičen. »Bojim se predvsem bolj revnih držav in celin, kjer mislim, da bo virus dobil bolj dolgotrajno domovanje,« je še dodal.

Stroka svari, da bo prej ali slej prišel drugi val. Tomažič pravi, da moramo še naprej upoštevati temeljne zaščitne ukrepe.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije